3 Μαρ 2010

Χωρίς αποτελέσματα η σύσκεψη

Με κατεβασμένα τα κεφάλια βγήκαν από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων οι καπνοπαραγωγοί. Παρά την εξιδείκευση των μέτρων για την επιστροφή των χρημάτων στους καπνοπαραγωγούς που έγινε από τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ οι αγρότες είναι αγανακτησμένοι αφού όπως είπαν χαρακτηριστικά δεν χάνουν απλά το 50 αλλά το 66-68% από τις ενισχύσεις που μεταφέρθηκαν στον Β πυλώνα.
Με την παρουσία εβδομήντα εκπροσώπων τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων, Ομάδων Παραγωγών Καπνού και Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 2 Μαρτίου, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύσκεψη για το πακέτο δράσεων που προτείνει το Υπ.Α.Α.Τ για τον καπνό. Ωστόσο παρά την μεγάλη διάρκεια της σύσκεψης η συζήτηση αναλώθηκε περισσότερα σε θέματα που αφορούσαν σε γραφειοκρατικά θέματα καθώς και στην εξειδίκευση των προτεινόμενων δράσεων για τους πρώην και τους νυν καπνοπαραγωγούς.
Οι καπνοπαραγωγοί από την πλευρά τους εξέφρασαν την ανησυχία τους τόσο στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή όσο και στον υφυπουργό, Μ. Καρχιμάκη σχετικά με την διασφάλιση των χρημάτων τους. Ειδικότερα ο πρόπεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, κ. Γωνιωτάκης ζήτησε να μεριμνήσει το υπουργείο, ώστε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία και να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να ενταχθούν στις δράσεις με μία απλή αίτηση, χωρίς φακέλους υποψηφιότητας, χωρίς τη μεσολάβηση των μελετητών.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς, κατέθεσε τις υπόμνημα με τις εξής προτάσεις:


1.Nα σημειωθεί ότι ο θιγόμενος, από την εφαρμογή του νέου Κανονισμού, παραγωγός καπνού, μπορεί να προσφύγει ενώπιον του Δικαστηρίου με αίτημα την καταβολή της διαφοράς που του οφείλεται μετά την εκκαθάριση. Τα ένδικα μέσα είναι: α) Προσφυγή, όπου προσβάλλεται συγκεκριμένη διοικητική πράξη, π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα (προθεσμία 60 ημέρες από την κοινοποίηση ή παραλαβή) ή β) Αγωγή, για την ζημία που υφίσταται από την εφαρμογή του Κανονισμού (προθεσμία 5ετής).


2.Πρέπει για τα μέτρα που προγραμματίζονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, να υπάρξει μια κατανομή τους σε επίπεδο καπνοπαραγωγικού Νομού, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη διάθεση των προβλεπόμενων κονδυλίων.


3.Οφείλεται να υπάρξει ευελιξία στη μεταφορά πόρων από ένα υπομέτρο σε ένα άλλο, μεταξύ αυτών που προβλέπονται στην πρόταση του Υπουργείου για την επιστροφή των πόρων στους καπνοπαραγωγούς.


4.Διαφωνούμε ως προ το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης, το οποίο δεν έχει καμία δυναμική, ενώ από την άλλη πλευρά δεν βρίσκεται σε αντιστοιχία με το παραγωγικό δυναμικό των καπνοπαραγωγών (ένα σημαντικό ποσοστό -26% περίπου- είναι νέοι αγρότες). Οι προβλεπόμενοι πόροι (δημόσια δαπάνη ύψους 30 εκατ. ευρώ) προτείνεται να μεταφερθούν στο προβλεπόμενο μέτρο για τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων στις καπνοπαραγωγικές περιοχές.


5.Οφείλεται να υπάρξει εξειδίκευση στις δράσεις του μέτρου για τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων έτσι ώστε να είναι σαφείς οι διακριτές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα δράσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δράσεις που εντάσσονται στις κλιματικές αλλαγές κλπ. Είναι επίσης απαραίτητο να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του μέτρου αυτού από 300 σε 360 εκατ. ευρώ με την μεταφορά εκεί της δημόσιας δαπάνης της πρόωρης συνταξιοδότησης.


6.Πρέπει να περιοριστεί η έκταση των καπνοπαραγωγικών περιοχών που θα ενταχθούν στο μέτρο των γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων (αλλαγή χρήσης καπνοχώραφων). Αν για παράδειγμα η έκταση περιοριστεί στα 100.000 στρέμματα, θα υπάρξει δυνατότητα να αυξηθεί σημαντικά η στρεμματική ενίσχυση, αλλά και η προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη που προβλέπεται στο ύψος των 60 εκατ. ευρώ.


7.Οι πόροι που διατίθενται στο υπομέτρο για τη διαφοροποίηση σε μη γεωργικές δραστηριότητες πρέπει να περιοριστούν, μια και δεν αναμένεται ιδιαίτερα σημαντικό ενδιαφέρον για τις δράσεις αυτές.


8.Στο μέτρο της δημιουργίας πολύ μικρών επιχειρήσεων σε καπνοπαραγωγικές περιοχές από συνεταιριστικές οργανώσεις πρέπει να αυξηθεί σημαντικά η προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: