18 Μαρ 2010

Βουλιάζει και το βιοντήζελ

Μείωση των πωλήσεων βιοντήζελ καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα, γεγονός φυσικό αν σκεφτεί κανείς ότι πτώση παρουσιάζει και η κατανάλωση στο πετρέλαιο κίνησης. Μάλιστα, η κάμψη φτάνει το 17% στην κατανάλωση το τελευταίο δίμηνο του 2009, σε σχέση με την αντίστοιχη του 2008. Τα παραπάνω κι άλλα χρήσιμα ελεγχθησαν σε σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος για θέματα βιοντήζελ.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου, στο ΥΠΕΚΑ, υπό την προεδρία του Γ.Γ./ΥΠΕΚΑ κ. Κ. Μαθιουδάκη, έπειτα από σχετικά αιτήματα των έλλήνων παραγωγών βιοντήζελ, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος.
Σύμφωνα με όσα ελέχθησαν από τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν:
-Παρατηρείται μείωση των πωλήσεων του πετρελαίου κίνησης άρα και του βιοντήζελ. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στοιχεία για κάμψη 17% στην κατανάλωση το τελευταίο δίμηνο του 2009 σε σχέση με την αντίστοιχη του 2008. ΄Ετσι σύμφωνα με εκτιμήσεις η φετινή κατανάλωση βιοντήζελ στην Ελλάδα θα ανέλθει σε 193.000 m3 έναντι 205.000 m3 το 2009
-Οι ενεργειακές καλλιέργειες στην Ελλάδα κατά το 2009 ανήλθαν σε 700.000-800.000 στρέμματα (κύρια ηλίανθος) έκταση που αντιστοιχεί σε περίπου 15.000 παραγωγούς
-Η μέση τιμή αγοράς των σπόρων του ελληνικού ηλίανθου από εργοστάσια παρασκευής βιοντήζελ ανήλθε σε 0,37 €/kg, ενώ η μέση τιμή των αντίστοιχων βουλγαρικών σε 0,20 €/kg
-Η πλειοψηφία των παρισταμένων παραγωγών βιοντήζελ (όλοι πλην της Agroinvest) ζήτησαν την κατάργηση της υφιστάμενης σήμερα πριμοδότησης της τιμής των φθηνών εισαγόμενων ποσοτήτων α΄ υλών για παραγωγή βιοντήζελ (κατάργηση του premium της τιμής) με το αιτιολογικό ότι το καθεστώς αυτό δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των ελληνικών ενεργειακών καλλιεργειών.
-Κοινό αίτημα των παραγωγών βιοντήζελ αλλά και των εκπροσώπων των διυλιστηρίων ήταν η παρακολούθηση της αγοράς βιοντήζελ σε μηνιαία βάση (μέσω της έκδοσης σχετικών ανακοινώσεων από το ΥΠΕΚΑ), η τήρηση της υποχρέωσης από όλους για ανάμειξη του πετρελαίου κίνησης βιοντήζελ σε ποσοστό 6,5% και η συνεχής προσαρμογή των ποσοτήτων κατανομής βιοντήζελ στους παραγωγούς ανάλογα με την πορεία της κατανάλωσης.
-Η τελευταία ΚΥΑ για την κατανομή ποσοτήτων βιοντήζελ δεν λειτουργεί, δεν εποπτεύεται και καταστρατηγείται.
Τέλος οι παραγωγοί βιοντήζελ ανέφεραν ότι η κατάσταση στον κλάδο τους είναι δραματική (πέρυσι για 6 μήνες τα εργοστάσιά τους ήταν κλειστά) ζήτησαν τη σύσταση ομάδας διαβούλευσης από το ΥΠΕΚΑ και τον καθορισμό της νέας κατανομής ποσοτήτων άμεσα, τόνισαν δε ότι η κατάρρευση της αγοράς και των παραγωγικών μονάδων θα έχει άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις και στους αγρότες που ασχολούνται με τις ενεργειακές καλλιέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: