31 Μαρ 2010

Συμφιλίωση Δρούζων του Λιβάνου με Συρία

Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ υποδέχθηκε σήμερα στη Δαμασκό τον ηγέτη των Δρούζων του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ, ο οποίος ήταν κάποτε σφοδρός επικριτής της Συρίας, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Το συριακό πρακτορείο δεν έκανε γνωστές άλλες λεπτομέρειες.
Ο Τζουμπλάτ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει πλέον «να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο» με τη Δαμασκό και η Χεζμπολάχ ανέλαβε να μεσολαβήσει ανάμεσα στη Δαμασκό και τον Δρούζο ηγέτη.
Ο αρχηγός του σιιτικού λιβανικού κινήματος Χάσαν Νασράλα ενημέρωσε τον Τζουμπλάτ στα μέσα Μαρτίου ότι «δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων, οι συριακές αρχές θα ξεχάσουν το παρελθόν και θα ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο».
Σε ομιλία που είχε κάνει στις 14 Φεβρουαρίου 2007 για τη δεύτερη επέτειο της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, για την οποία κατηγορήθηκε η Δαμασκός, ο Τζουμπλάτ είχε χαρακτηρίσει τον πρόεδρο της Συρίας «ψεύτη», «εγκληματία», «αιμοχαρή» και «τύραννο». Όμως σε πρόσφατη συνέντευξή του στο δορυφορικό δίκτυο «Αλ-Τζαζίρα», είχε παραδεχθεί πως οι δηλώσεις αυτές ήταν «αναξιοπρεπείς, ασυνήθιστες» και αντίθετες σε κάθε «πολιτική δεοντολογία, ακόμη και στο πλαίσιο μιας διένεξης».
Ο Τζουμπλάτ είχε κατηγορήσει το 2005 τη Συρία για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, καθώς και του πατέρα του, του Δρούζου ηγέτη Καμάλ Τζουμπλάτ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1977.

Δεν υπάρχουν σχόλια: