1 Μαρ 2010

Φεύγει ο επανιδρυτής του ΕΛΓΑ

Ο κ. Κατσαρός πρώην βουλευτής της ΝΔ που δεν κατάφερε να εκλεγεί και ανέλαβε να «επανιδρύσει» τον ΕΛΓΑ αποχωρεί. Τελικά το μόνο που κατάφερε είναι να «ξαποστείλει» τους συμβασιούχους που εργάζονταν στον Οργανισμό, να αλλάξει το χρώμα του λογότυπου και από πράσινο να τον κάνει γαλάζιο και το κυριότερο να μεγαλώσει τα χρέη του. Συννεφάκι ήταν και πέρασε.
Αποκαλυπτικός ήταν για άλλη μια φορά στην Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος αποκάλυψε άλλη μια περίπτωση κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος που έχει να κάνει με αποζημιώσεις που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ Τρίπολης. Ειδικότερα στον εισαγγελέα παραπέμπει ο υφυπουργός υποθέσεις αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ Τρίπολης, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «το πιο φαύλο κομμάτι του μηχανισμού». Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Μ. Καρχιμάκης ανέφερε περίπτωση, στην οποία ενώ η αρχική εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ Τρίπολης ήταν για 35 μηλίες, στην επανεκτίμηση οι μηλιές αυξήθηκαν σε… 350 με αποτέλεσμα η αποζημίωση να φθάσει τις 41 χιλιάδες ευρώ. Ο κ. Καρχιμάκης κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τα σχετικά έγγραφα και κατέστησε σαφές πως «όσοι συμπεριφέρονται μ' αυτό τον τρόπο, όσοι κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα σε βάρος των πολλών, θα οδηγηθούν εκεί που πρέπει. Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθάρισε, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ν. Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Ανδριανού, αναφορικά με την αποζημίωση των ζημιών από την προσβολή του πυρινοτρήτη στις ελαιοκαλλιέργειες διαφόρων νομών της χώρας, ότι «αυτή έγινε με βάση της επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τον ίδιο τον ΕΛΓΑ στους νομούς, καθώς παρατηρήθηκε εντονότατη προσβολή η οποία βρισκόταν μάλιστα στα πρώτα στάδια του καρπού, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να περιοριστεί ή να εξαλειφθεί με τα συνήθη μέτρα φυτοπροστασίας».
Απάντηση από ΕΛΓΑ Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο τύπου του Οργανισμού, την Παρασκευή (26/2) ο ΕΛΓΑ αναφέρει τα εξής:
O Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης κατήγγειλε σε συνεδρίαση της Βουλής ότι το Υποκατάστημα Τρίπολης του ΕΛΓΑ τα 35 δένδρα μηλιάς, που πλήγηκαν από χαλάζι, ενός παραγωγού τα έκανε 350 και ότι γι’ αυτά καταβλήθηκαν 41.000 Ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι παρά τη δήλωση του παραγωγού ότι ήταν 350 από λάθος του εκτιμητή στο πόρισμά του γράφηκαν 35 και μετά την ένσταση και την καταμέτρηση των δέντρων από τον Τμηματάρχη και δυο επανεκτιμητές γράφηκε ο σωστός αριθμός. Και ενώ για τα 350 δέντρα έλαβε αποζημίωση 496,65 Ευρώ ο κ. Υφυπουργός είπε ότι έλαβε για αυτά 41.000 Ευρώ. Το ποσό όμως αυτό δεν είναι για τα 350 δέντρα, αλλά για τα 18 αγροτεμάχια καλλιεργειών του με 1.465 μηλιές, 365 αχλαδιές, 165 κερασιές, 75 βυσσινιές κ.αλ., τα οποία ζημιώθηκαν από σφοδρή χαλαζόπτωση. Και επειδή ο Υφυπουργός είπε ότι θα στείλει την υπόθεση στον Εισαγγελέα προς διευκόλυνσή του στέλνεται από τον ΕΛΓΑ σήμερα ο φάκελος του παραγωγού στον Εισαγγελέα Τρίπολης.
Επαναστάτης χωρίς αιτία
Έτσι χρησιμοποιώντας το λάβαρο της επανάστασης ο κ. Κατσαρός δήλωσε σε εφημερίδα της Λάρισας ότι τη Δευτέρα θα επισκεφθεί για τελευταία φορά το γραφείο του προκειμένου να χαιρετίσει τους συνεργάτες του και να μαζέψει τα πράγματά του και στο εξής δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με τον Οργανισμό. Η δεύτερη παραίτηση του κ. Ν. Κατσαρού (είχε παραιτηθεί και μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης αλλά του είχε ζητηθεί να παραμείνει – προσωρινά στη θέση του μέχρις ότου τοποθετηθεί νέα διοίκηση) ήλθε ως αποτέλεσμα των αιχμών που άφησαν εναντίον της διοίκησης του ΕΛΓΑ τόσο η υπουργός κ. Κατερίνα Μπατζελή όσο και ο υφυπουργός κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.
Από την κόντρα προέκυψε, πάντως, και μια σημαντική είδηση που φανερώνει μια άλλη «υπόγεια» κόντρα, ενδοκυβερνητική αυτή τη φορά: η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει υπογράψει την ΚΥΑ για την αποζημίωση των 44 εκατ. ευρώ στους ελαιοπαραγωγούς 6 νομών, μεταξύ των οποίων η Φθιώτιδα και η Μαγνησία για τον πυρηνοτρήτη. Συνεπώς παρά την έντονη κριτική που έχει δεχθεί η κ. Μπατζελή τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από άλλες περιοχές της χώρας, η απόφασή της δεν έχει πρακτικό αποτέλεσμα (τουλάχιστον μέχρι τώρα) αφού για να χορηγηθούν οι αποζημιώσεις απαιτείται και η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Σε ότι αφορά το νέο θεσμικό πλαίσιο η Υπουργός κα Μπατζελή επιβεβαίωσε αυτό, στο οποίο είχε αναφερθεί την προηγούμενη ημέρα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ότι δηλαδή το νέο γεωργοασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα βασίζεται σε τρεις διακριτούς πυλώνες:
Νέος ΕΛΓΑ
Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις
Ταμείο Αλληλοβοήθειας

Δεν υπάρχουν σχόλια: