11 Φεβ 2010

Τα αγριοκούνελα έχουν φέρει σε «απόγνωση» τους παραγωγούς

Επιστολή στον πρωθυπουργό απέστειλαν 19 πρωτοβάθμιοι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Λήμνου, με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον υπερπληθυσμό των αγριοκούνελων, στις καλλιέργειες της Λήμνου.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην επιστολή τους, οι συνεταιρισμοί χαρακτηρίζουν «μεγάλη καταστροφή, η οποία θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με τις πληγές του Φαραώ στην αρχαία Αίγυπτο» τα προβλήματα και τις ζημιές που έχουν προκαλέσει τα αγριοκούνελα. Τονίζουν μάλιστα ότι το 80% της καλλιεργήσιμης έκτασης έχει εγκαταλειφθεί και ερημωθεί ή καταστρέφεται μετά τη σπορά της από χιλιάδες αγριοκούνελα, ενώ οι βοσκότοποι «έχουν μετατραπεί σε σεληνιακά τοπία». Σημειώνεται πως σχετικά με το θέμα των λύσεων που «προσπάθησαν να δοθούν, αποδείχθηκαν πρόχειρες, περιορίζοντας ελάχιστα έως καθόλου τις καταστροφές». Η εικόνα που παρουσιάζουν στον πρωθυπουργό οι αγρότες είναι πολύ αρνητική, καθώς - όπως τονίζουν - έχουν οδηγηθεί σε εγκατάλειψη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που πλήττονται, καθώς και στην απόγνωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της περιοχής, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο.
Στη συνέχεια ζητούν από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να πάρει δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα και συγκεκριμένα προτείνουν:

1. Για τη διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων δε θα πρέπει να αποζημιώνονται μόνο τα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, αλλά και αυτά που έχουν εγκαταλειφθεί λόγω του προβλήματος και έχουν χαρτογραφηθεί ως καλλιεργούμενες εκτάσεις ή βοσκότοποι.

2. Το κυνήγι του αγριοκούνελου να επιτρέπεται όλο το χρόνο και όλο το 24ωρο, όχι μόνο από δηλωμένα συνεργεία αλλά και από μεμονωμένους κυνηγούς, οι οποίοι θα διαθέτουν νόμιμες άδειες κυνηγιού, κάτω από τον έλεγχο της θηροφυλακής του νησιού. Ως αντιστάθμισμα της απώλειας του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων, να καθιερωθεί κατά κεφαλή αποζημίωση για κάθε αγριοκούνελο που θα θηρεύεται. Η αποζημίωση αυτή θα καταβάλλεται από κρατικά κονδύλια και κάτω από την εποπτεία κρατικών μηχανισμών.

3. Για την οριστική λύση του προβλήματος, ίσως τη μοναδική λύση, που πιστεύεται ότι θα επιλύσει το πρόβλημα και έχει εφαρμοστεί με αποτελεσματικότητα κατά το παρελθόν σε άλλα κράτη, όπως Αυστραλία, Βέλγιο και Ολλανδία, είναι η ελεγχόμενη από την Πολιτεία χρήση ιού, που προκαλεί τύφλωση ή στείρωση στον πληθυσμό του αγριοκούνελου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: