18 Φεβ 2010

Πλημμύρες και ζημιές

Σε κατάσταση συναγερμού βρισκόταν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο νομός Έβρου, καθώς τα νερά είχαν κατακλύσει περισσότερα από 200.000 στρέμματα, από τα οποία, τα 75.000, είχαν καλλιεργηθεί από τους αγρότες.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν τη διαμόρφωση της στάθμης των υδάτων, καθώς τις τελευταίες ώρες παρατηρείται αύξηση της στον παραπόταμο του Έβρου, Άρδα.
Στη Μάνδρα Διδυμοτείχου όπου χθες το πρωί εκκενώθηκαν προληπτικά 15 σπίτια η κατάσταση εμφανίζεται ελεγχόμενη. Αργά το απόγευμα ανατινάχθηκε, με τη συνδρομή του στρατού, τμήμα αναχώματος στην περιοχή Πόρου Φερών για την εκτόνωση της κατάστασης και αποφυγή εισροής των νερών στον οικισμό, που έχει επίσης εκκενωθεί.
Ζημιές από την υπερχείλιση του Πηνειού
Σε 10.000 ανέρχονται τα στρέμματα που έχουν κατακλυστεί από τις έντονες βροχοπτώσεις και την υπερχείλιση του Πηνειού τις τελευταίες μέρες στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας, όπως σημειώνει ο διευθυντής της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τρικάλων Αναστάσιος Γκούτσιας. Σύμφωνα με τον ίδιο και μετά από επίσκεψη κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Τρικάλων και του γραφείου Θεσσαλίας του ΕΛΓΑ, από τα 10.000 στρέμματα τα 3.000 είναι με σιτηρά και τα 500 με μηδική ενώ τα υπόλοιπα είναι ακαλλιέργητα. Οι παραγωγοί που έχουν πληγεί από τις καταστροφές έχουν ενημερωθεί για τις διαδικασίες που προβλέπονται, ώστε να αποζημιωθούν.
Υπερχείλιση της λίμνης της Καστοριάς
Βροχές και καταιγίδες, που όμοιες δεν έχουν σημειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, έπληξαν την πόλη της Καστοριάς. Η λίμνη έχει υπερχειλίσει με αποτέλεσμα να έχουν σκεπαστεί με νερά δεκάδες στρέμματα γεωργικών καλλιεργειών και να κινδυνεύουν κατοικίες.Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, το μοναδικό κανάλι που υπάρχει για να φεύγει το νερό της λίμνης δεν μπορούσε να διαχειριστεί την αυξημένη ποσότητα και για το λόγο αυτό η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Υπολογίζεται πως εξαιτίας της βροχής η στάθμη της λίμνης ανέβαινε κάθε μέρα έναν με δύο πόντους, ενώ με το λιώσιμο του χιονιού θα φτάσει τουλάχιστον τους 50 πόντους. Σε άμεσο κίνδυνο βρέθηκαν οι παραλίμνιοι οικισμοί Μαυροχώρι, Πολυκάρπη και Δισπηλιό, καταστροφές έχουν υποστεί οι μηλοκαλλιεργητές, ενώ πλημμύρισαν και αρκετοί δρόμοι του κέντρου της πόλης. Η λίμνη της Καστοριάς έχει έκταση περίπου 28 τ.χλμ. και σε κανονικές συνθήκες το μέγιστο βάθος της περίπου εννέα μέτρα. Η λίμνη τροφοδοτείται από πολλές υπολίμνιες πηγές, κυρίως όμως από τα νερά της βροχής που πέφτουν απευθείας στην επιφάνεια της αλλά και από το λιώσιμο του χιονιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: