1 Φεβ 2010

Ισραήλ: Πειθαρχικά μέτρα για τη ρήψη οβίδων λευκού φωσφόρου

Το Ισραήλ για τη ρίψη οβίδων λευκού φωσφόρου, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Συμπαγές Μολύβι» τον περασμένο χειμώνα, θα τιμωρήσει με επίπληξη δύο αξιωματικούς (!!!).
Πειθαρχική διαδικασία σε βάρος δύο ανώτερων αξιωματικών του άρχισε ο ισραηλινός στρατός για τη ρίψη οβίδων λευκού φωσφόρου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Συμπαγές Μολύβι» τον περασμένο χειμώνα.
Η διαδικασία κινείται σε βάρος του διοικητή της μεραρχίας στη Γάζα στρατηγού 'Εγιαλ 'Αιζενμπεργκ και του αρχηγού του συντάγματος πεζικού συνταγματάρχη 'Ιλαν Μάλκα, που κατηγορούνται για «κατάχρηση εξουσίας με αποτέλεσμα να θέσουν σε κίνδυνο ζωές» αμάχων.
Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε λευκό φώσφορο με τρόπο που να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων. Η χρήση του σε κατοικημένες περιοχές απαγορεύεται από διεθνείς συνθήκες.
Σε επίσημη αναφορά που εστάλη στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την Παρασκευή, οι ισραηλινές αρχές αρνούνται τις κατηγορίες για «εγκλήματα πολέμου» που είχε επιρρίψει – τόσο προς το Ισραήλ όσο και προς τη Χαμάς - η διερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ υπό τον Νοτιοαφρικανό δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν. Αναφέρουν επίσης ότι ξεκίνησαν πειθαρχική διαδικασία σε βάρος ενός στρατηγού και ενός συνταγματάρχη, χωρίς να δίνουν στοιχεία της ταυτότητάς τους.
Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η διοίκηση του στρατού περιορίστηκε να τιμωρήσει με επίπληξη τους δύο αξιωματικούς.
Ο στρατός επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας, χωρίς να διευκρινίσει αν έχει επιβληθεί τιμωρία στους αξιωματικούς του.
Ο βομβαρδισμός στις 15 Ιανουαρίου του 2009 προκάλεσε φωτιά στη μεγαλύτερη αποθήκη της υπηρεσίας αρωγής για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNRWA) στην πόλη της Γάζας, αφού προηγουμένως είχε βομβαρδιστεί.
Οι αποθήκες της Unrwa που βομβαρδίστηκαν από τους Ισραηλινούς περιείχαν δεκάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που καταστράφηκε.
Ο βομβαρδισμός αυτός στον οποίο τραυματίστηκαν τρεις εργαζόμενοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ, καταδικάστηκε απερίφραστα από τη διεθνή κοινότητα.
Μετά το βομβαρδισμό της αποθήκης της UNRWA και άλλες επιθέσεις, το Ισραήλ πλήρωσε αποζημίωση 10,5 εκατομμυρίων δολαρίων στον οργανισμό για τις ζημιές που προκάλεσε στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνες για 150 διαφορετικά περιστατικά, εκ των οποίων τα 36 αποτελούν αντικείμενο ποινικής έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: