25 Ιαν 2010

Ολλανδοί απατεώνες

Δύο κοντέινερ με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ένα κοντέινερ με προϊόντα μελιού, εξήγαγαν στην Ολλανδία τρεις Κρήτες εξαγωγείς από Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, πέφτοντας θύματα μιας καλοστημένης κομπίνας και χάνοντας περίπου 150 χιλιάδες ευρώ.
Όπως αποκαλύφθηκε, η περιπέτεια των εξαγωγέων ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν έλαβαν email από μια επώνυμη Ολλανδική εταιρεία, η οποία εμφανίζεται ως εισηγμένη στο χρηματιστήριο.
Μετά από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα και ανταλλαγή email, οι επιχειρηματίες της Κρήτης, έστειλαν στην Ολλανδία τα φορτία με τα προϊόντα, εισπράττοντας κάποια ελάχιστα χρήματα ως προκαταβολή. Όμως ενώ περίμεναν την εξόφληση, έκπληκτοι διαπίστωσαν πως και τα email σταμάτησαν και τα τηλέφωνα με τα οποία επικοινωνούσαν προκειμένου να κλείσει η δουλειά ήταν «νεκρά». Οι επιχειρηματίες πήγαν στην Ολλανδία, όπου διαπίστωσαν πως η μεν εισαγωγική εταιρεία ήταν μια καλοστημένη απάτη, τα δε προϊόντα που είχαν στείλει (έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και προϊόντα μελιού) είχαν διοχετευτεί στην αγορά σε εξευτελιστικές τιμές.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Άλκης Καλαμπόκης σε δηλώσεις του επεσήμανε πως «ο Σύνδεσμος έχει δημιουργήσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα μια βάση δεδομένων των εταιριών του εξωτερικού που έχουν δημιουργήσει προβλήματα συναλλαγών με εξαγωγείς του νησιού μας, την οποία μάλλον δεν χρησιμοποίησαν οι εξαπατημένοι εξαγωγείς μας». Παράλληλα όμως τόνισε πως οι εξαγωγείς της Κρήτης δεν έχουν τη βοήθεια που θα έπρεπε, έτσι ώστε να προστατευθούν από τους πάσης φύσεως απατεώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: