15 Ιαν 2010

Αιτήματα αγροτών Κρήτης

Οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο των αιτημάτων των αγροτών της Κρήτης, μετά την κοινή σύσκεψη που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γιώργος Γωνιωτάκης και οι διοικήσεις των τεσσάρων Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων του νησιού. Σε κοινή τους ανακοίνωση την οποία έστειλαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι Ομοσπονδίες Λασιθίου, Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Χανίων, ζητούν άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα και να δοθούν λύσεις.
Στο σχετικό έγγραφο των Ομοσπονδιών που απευθύνεται στην υπουργό κ.Μπατζελή και τον υφυπουργό κ.Καρχιμάκη αναγράφονται τα εξής:
«Ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης βρίσκεται μπροστά σε τραγικό αδιέξοδο καθώς τα προβλήματα συνεχώς επιδεινώνονται.
Η αγορά εξακολουθεί να λειτουργεί με κανόνες τυχοδιωκτισμού. Τα καρτέλ, οι κερδοσκόποι εξακολουθούν να κερδοσκοπούν ανενόχλητα και η νοθεία των προϊόντων συνεχίζεται εις βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή.
Το κόστος παραγωγής αυξάνεται, όπου και σ΄ αυτόν τον τομέα έχουμε λειτουργία καρτέλ, ειδικά στα φυτοφάρμακα και λιπάσματα.
- Απαιτούμε άμεσα ένα πακέτο μέτρων και ενεργειών ώστε να στηριχθεί ο επαγγελματίας αγρότης ώστε να έχει ένα εγγυημένο εισόδημα για να μπορεί να επιβιώσει.
- Την συγκρότηση μικτών κλιμακίων ελέγχου ειδικά στον διατροφικό τομέα ώστε να χτυπηθούν τα διάφορα κερδοσκοπικά κυκλώματα και τα προϊόντα μας να εισπράττουν τις εμπορικές τιμές που τους αξίζουν.
- Το άτοκο πάγωμα όλων των αγροτικών χρεών για 3 χρόνια και ευνοϊκή ρύθμιση σε βάθος 20ετίας.
- Την αύξηση επιστροφής των καυσίμων στο 5%.
- Την στήριξη της κτηνοτροφίας με συγκεκριμένα μέτρα ώστε να γίνει ανταγωνιστικός ο κλάδος.
- Την άμεση στήριξη των εσπεριδοειδών και ειδικότερα της χυμοποίησης όπου ο παραγωγός πουλάει το προϊόν δωρεάν και συγχρόνως δεν έχει και δικαίωμα της ενίσχυσης.
- Την στήριξη του τομέα ελαιολάδου.
- Την στήριξη του τομέα θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
- Την στήριξη του τομέα της Μελισσοκομίας.
- Κατάργηση ΕΤΑΚ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
- Άμεση υλοποίηση ενός προγράμματος ενίσχυσης των επενδύσεων στην πρωτογενή παραγωγή της Κρήτης που θα καλύπτει με χρηματοδοτική επάρκεια την κτηνοτροφία (εκτατικοποίηση – καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών – σχέδια βελτίωσης με διαδικασίες των μικρών σχεδίων) , τα κηπευτικά και την ελιά, εσπεριδοειδή (πρόγραμμα ανασύστασης και αναδιάρθρωσης).
- Πρόγραμμα αναμπέλωσης νέας γενιάς για την διάδοση της Κρητικής αμπελουργίας και ενιαία ενίσχυση και στα οινάμπελα.
- Άμεση λήψη μέτρων για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας στην αγορά, την προώθηση των προϊόντων μας στο εξωτερικό, τη σύνδεση των αναγκών του τουρισμού με την τοπική παραγωγή.
- Αποτροπή της χρεοκοπίας του ΕΛΓΑ που πρέπει να σταματήσει να καλύπτει ζημιές με διαφορετικά κριτήρια από προϊόν σε προϊόν και από περιοχή σε περιοχή και διαφορετικό ασφάλιστρο κατά περιοχή και προϊόν. Άμεση πληρωμή όλων των αποζημιώσεων που εκκρεμούν και επίσης την καταβολή αποζημιώσεων για φέτος στην ελαιοκαλλιέργεια από την καρπόπτωση λόγω πηρυνοτρύτη , ρυγχίτη , ανεμοθύελλες, καθώς και των θερμοκηπιακών καλλιεργειών από νέες ασθένειες παρασιτικών εντόμων.
- Άμεσο σχεδιασμό ενός συνολικού προγράμματος αντιμετώπισης της ερημοποίησης της Κρήτης , με σαφή δεσμευτικά μέτρα αντιμετώπισης της ξηρασίας και τελικό στόχο τη μετατροπή όλου του συστήματος άρδευσης , σε κλειστού τύπου.
- Άμεση πληρωμή των υποχρεώσεων του Γ΄ ΚΠΣ (Σχέδια Βελτίωσης, νέοι αγρότες και άμεση έναρξη του Δ΄ ΚΠΣ)
- Άμεση πληρωμή όλων των εκκρεμοτήτων της ενιαίας ενίσχυσης και της εξισωτικής αποζημίωσης.
- Την ουσιαστική αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ.
Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε να συναντηθούμε μαζί σας ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για να στηριχθεί το εισόδημα των Γεωργών – Κτηνοτρόφων και να σταματήσει ο κατήφορος της ελληνικής υπαίθρου».
Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, στις 10 το πρωί, έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας από τον κτηνοτροφικό σύλλογο Χανίων και αγροτικούς συλλόγους που συμφωνούν με το αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: