26 Ιαν 2010

Πρωτοβουλίες Βουλγάρων για μπλόκα

Στο επίκεντρο των βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης παραμένει το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα, λόγω του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.
Στις σημερινές τηλεοπτικές εκπομπές προβάλλεται ιδιαίτερα η συνάντηση που είχε ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Βουλγαρίας, Μίροσλαβ Ναϊντένοφ, με το νομάρχη Σερρών, Στέφανο Φωτιάδη και εκπροσώπους των αγροτών.
Σε δηλώσεις του, στη δημόσια τηλεόραση «bTV», ο κ. Ναϊντένοφ τόνισε πως επισκέφθηκε, αργά χθες το βράδυ, το συνοριακό σταθμό «Κούλατα» (αντίστοιχος του Προμαχώνα, από βουλγαρικής πλευράς), έπειτα από εντολή του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ.
Στόχος της επίσκεψής του ήταν να ζητήσει μια «ανθρωπιστική χειρονομία», χωρίς, όπως διευκρίνισε, «αυτό να σημαίνει παρέμβαση, με κανένα τρόπο, στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας ή σχολιασμό των κινητοποιήσεων».
Ο Βούλγαρος υπουργός εμφανίστηκε ευχαριστημένος από τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Φωτιάδη και τους εκπροσώπους των αγροτών, για την κατανόηση που έδειξαν σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται στους οδηγούς των φορτηγών (βουλγαρικών και ξένων), που παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στο συνοριακό σταθμό και μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.
Ο κ. Ναϊντένοφ επισήμανε, εξάλλου, πως όποιος πολίτης αποφασίσει να μεταβεί οδικώς στην Ελλάδα, αυτή την εποχή, πρέπει να έχει ξεκάθαρη «εικόνα», ότι μόλις περάσει τα σύνορα, «ρισκάρει να 'κολλήσει' σε κάποιο από τα μπλόκα στο οδικό δίκτυο της χώρας, τα οποία έχουν πολλαπλασιαστεί, έπειτα από τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ αρμοδίων εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και των αγροτών».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «σ' αυτή τη φάση δεν διαφαίνονται προοπτικές για γρήγορη άρση του αποκλεισμού». Σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ, η επίσκεψη του κ. Ναϊντένοφ στο συνοριακό σταθμό ολοκληρώθηκε επιτυχώς, με το άνοιγμα των συνόρων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο περίπου 800 φορτηγά αυτοκίνητα μπόρεσαν να περάσουν από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα και αντίστοιχα .
Ο Βούλγαρος υπουργός Γεωργίας, αλλά και ο διοικητής του σταθμού «Κούλατα», Ιορντάν Νεντιάλκοφ, συνέστησαν σε όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα να αλλάξουν τα σχέδιά τους, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: