11 Ιαν 2010

Ισπανική προεδρία με στόχο ενίσχυση αγροτικού τομέα

Τις βασικές προτάσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής γεωργίας, αναμένεται να παρουσιάσει η ισπανική προεδρεία στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που γίνεται τη Δευτέρα (18 Ιανουαρίου 2010) στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, η ισπανική προεδρία της ΕΕ σκοπεύει να δώσει μεγάλη προσοχή στη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, η οποία εισέρχεται σε «τελική φάση». Ακόμη η εξασφάλιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2013 και με ορίζοντα το 2020, η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας και της αγροδιατροφικής βιομηχανίας, η προστασία του εδάφους και των δασών, η καλή μεταχείριση των ζώων αλλά και η θέση της γυναίκας στον αγροτικό τομέα, είναι οι βασικοί τομείς στους οποίους η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας, Έλενα Εσπινόσα, σκοπεύει να δώσει ιδιαίτερο βάρος. Θυμίζουμε επίσης τις δηλώσεις που έκανε στα τέλη Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Θαπατέρο, ο οποίος αναλύοντας τις θέσεις της χώρας του για τις ενισχύσεις στην ισπανική γεωργία, υπενθύμισε το «στρατηγικό χαρακτήρα» του γεωργικού τομέα. Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία υπό το νέο καθεστώς της Συνθήκης της Λισσαβόνας, οπότε ένα από τα κύρια μελήματά της θα είναι θεσμικού χαρακτήρα ο καθορισμός του ακριβούς τρόπου εφαρμογής στη γεωργία του μηχανισμού της συναπόφασης μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας θεωρεί ότι οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα τεθούν σε μια «αποφασιστική» φάση, δεδομένου ότι στη διάρκεια αυτής της περιόδου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια ανακοίνωση σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινοτικού προϋπολογισμού.
Ανταγωνιστικότητα στην τροφική αλυσίδα
Εκτός από τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ η ισπανική προεδρία επιθυμεί να συνεχίσει τις εργασίες σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της τροφικής αλυσίδας. Θα υπάρξει τον Ιανουάριο μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. σχετικά με το θέμα αυτό. Η Ισπανία θεωρεί ότι οι αγροτικές περιοχές αποτελούν μοχλό ανάπτυξης και πρέπει για την έξοδο από την οικονομική κρίση να τονωθεί η καινοτομία, με στόχο ο ευρωπαϊκός τομέας των αγροτικών προϊόντων διατροφής να έχει μεγαλύτερη παρουσία στις παγκόσμιες αγορές, όπως επίσης να υπάρξει η διασφάλιση ενός θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των προϊόντων που παράγονται κάτω από τις αυστηρές προδιαγραφές της ΕΕ με εκείνων που προέρχονται από τις μη κοινοτικές χώρες.
Ρόλος των γυναικών
Επιπλέον η Μαδρίτη έχει σαν προτεραιότητα να σταματήσει την αρρενοποίηση και τη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού στην Ευρώπη. Θέλει να υπάρξει μια «ισχυρή» παρουσία των γυναικών στις αγροτικές περιοχές και υπόσχεται να δώσει τη δυνατότητα να βγούνε από τη σφαίρα των παραδοσιακών τους ρόλων και να λαμβάνουν μέρος στις εξελίξεις.
Γαλακτοκομικός κλάδος
Η ισπανική προεδρία θα ασχοληθεί και με τον γαλακτοκομικό τομέα. Άλλωστε πριν από τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της η ομάδα εμπειρογνωμόνων για το μέλλον του κλάδου.
Ορθή μεταχείριση ζώων
Οι εργασίες της ισπανικής προεδρίας θα ξεκινήσουν με την επισήμανση καλής μεταχείρισης των ζώων και με τον καθορισμό των δεικτών. Μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. θα υπάρξει για αυτό το θέμα τον Φεβρουάριο. Παράλληλα τον Μάιο θα συζητηθούν από τους υπουργούς οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών των ζώων, με βάση νέες μελέτες που γίνονται αυτήν την περίοδο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν.
Στο μεταξύ άτυπο συμβούλιο Γεωργίας με θέμα το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2013, θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου - 1η Ιουνίου στη Μέριδα της Ισπανίας. Σε αυτό το Συμβούλιο θα αξιοποιηθούν τα πορίσματα των σχετικών συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν υπό τις τελευταίες προεδρίες: Της Γαλλίας: Η ΚΑΠ ως διατροφική πολιτική, Της Τσεχίας: το μέλλον για τις ενιαίες ενισχύσεις, Της Σουηδίας: το μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης και Της Ισπανίας: η διαχείριση των αγορών
Όσον αφορά την αλιεία, η ισπανική προεδρία θα συντονίσει τις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και την Πράσινη Βίβλο που προωθεί την αναδιάρθρωση του στόλου. Αν και η διαβούλευση για το θέμα αυτό έχει ήδη ξεκινήσει, οι κυρίως διαπραγματεύσεις δεν αναμένονται πριν το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: