21 Ιαν 2010

Χτύπημα για την ελληνική παραγωγή βοδινού

Οι εξαγωγές αυστραλιανού βοδινού κρέατος σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να διπλασιαστούν, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του υπουργού Εμπορίου Σιμόν Κριν και του υπουργού Γεωργίας, Ιχθυοκαλλιεργειών και Δασικών Πόρων Τόνι Μπερκ, ο οποίος κάνει λόγο για ελεύθερη πρόσβαση του αυστραλιανού βοδινού κρέατος στην ευρωπαϊκή αγορά κατά το πρώτο τέταρτο του 2010, με την κατάργηση του δασμού ύψους 20% που ίσχυε έως τώρα.
Η μόνη άλλη χώρα που έχει αδασμολόγητη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ είναι οι ΗΠΑ.
Οι εξαγωγές βοδινού κρέατος της Αυστραλίας στην ΕΕ αναμένεται να διπλασιαστούν (επί του παρόντος ανέρχονται στους 11.000 τόνους και αποφέρουν περί τα 136 εκατ. δολάρια Αυστραλίας). Η επιτυχία σημειώθηκε έπειτα από συνεργασία με την ΕΕ τους τελευταίους μήνες.
Η συνεργασία αφορούσε τον ποιοτικό έλεγχο, το καθεστώς επιθεωρήσεων και την αυστηρή διατροφή των βοοειδών, με σκοπό την παραγωγή κρέατος υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και θεωρείται σημαντική, ειδικότερα μετά την άνοδο του αυστραλιανού δολαρίου έναντι του ευρώ, που καθιστά τις εξαγωγές στην Ευρώπη δυσκολότερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: