28 Ιαν 2010

Στήριξη του φασολιού ζητούν οι παραγωγοί Πρεσπών και Καστοριάς

Θεσμική και όχι οικονομική είναι η στήριξη που ζητούν από την πολιτεία οι φασολοπαραγωγοί Πρεσπών και Καστοριάς, οι οποίοι, ελλείψει των απαιτούμενων κρατικών ελέγχων, βλέπουν το προϊόν τους να μένει ανοχύρωτο απέναντι σε αθρόες εισαγωγές, που, όπως τόνισαν οι πρόεδροι των αρμόδιων συνεταιρισμών, Νίκος Στεργίου και Κώστας Αποστολίδης, αντίστοιχα, βλάπτουν τη φήμη του, εξαιτίας των ελληνοποιήσεων.
Ειδικότερα, οι παραγωγοί φασολιού ζητούν χαρτογράφηση των οσπρίων που καλλιεργούνται σε ελληνικές περιοχές, αναγραφή στις συσκευασίες της χώρας προέλευσης και «φρενάρισμα» στη χύμα πώληση φασολιών, στις λαϊκές αγορές. «Δεν είναι δυνατόν, οι Έλληνες καταναλωτές να προμηθεύονται υποτιθέμενα ελληνικά φασόλια κι αυτά να είναι κινέζικα, πολωνέζικα ή και τούρκικα», αναφέρουν οι πρόεδροι των συνεταιρισμών.
Τα αδιάθετα φασόλια στις Πρέσπες υπερβαίνουν τους 1.200 τόνους, ενώ στο Νομό Καστοριάς φθάνουν τους 600 τόνους, τόνισαν οι κ.κ. Στεργίου και Αποστολίδης και πρότειναν την άμεση απορρόφηση των ποσοτήτων αυτών από το στρατό, τα νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.
Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου, στις Πρέσπες, οι παραγωγοί φασολιού ανέρχονται σε 250 άτομα και η καλλιεργούμενη έκταση φθάνει τις 12.000 στρέμματα, με την ετήσια απόδοση να διαμορφώνεται σε 300 κιλά/ στρέμμα, με το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής παραγωγής να διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά, ενώ μόλις 20.000 τόνοι κατευθύνονται σε Αμερική και Βέλγιο.
Πάντως, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, διαπραγματεύεται το «άνοιγμα» σε δύο νέες αγορές, αυτές του Ιράκ και του Κοσόβου.
Στο Νομό Καστοριάς, οι παραγωγοί φασολιού είναι 270-300 άτομα, η καλλιεργούμενη έκταση ανέρχεται σε 9,500 στρέμματα, με την απόδοση ανά στρέμμα να διαμορφώνεται σε 350 κιλά.
Σύμφωνα με τους παραγωγούς, δέσμευση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνας Μπατζελή, είναι η πραγματοποίηση συνάντησης με τους φασολοπαραγωγούς Πρεσπών και Καστοριάς, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: