19 Ιαν 2010

Κάποτε αυτά λέγανε

Διαβάστε τι έλεγε κάποτε το ΠΑΣΟΚ. Ήταν τότε που οι μετανάστες - εργάτες φράουλας είχαν ξεσηκωθεί.
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης πήγε στην Ηλεία, συναντήθηκε με τις τοπικές αρχές και μεταξύ άλλων είπε:
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει κράτος. Δεν υπάρχει κράτος να μεριμνήσει, να ελέγξει, να διαπιστώσει τι γίνεται με την είσοδο και την παραμονή ανθρώπων, οικονομικών μεταναστών, σε αυτή τη χώρα.
Δεν υπάρχει κράτος για να ελέγξει τις συνθήκες εργασίας. Δεν υπάρχει κράτος για να ελέγξει τις συνθήκες υγιεινής, όπως σωστά είπε ο Δήμαρχος, ένα πολύ σημαντικό και πολύ σοβαρό θέμα, όχι μόνο για τον τοπικό πληθυσμό, αλλά για το σύνολο της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού.
Δεν υπάρχει κράτος για να αφουγκραστεί τα προβλήματα αυτών των παραγωγών, οι οποίοι, όπως μας έχετε πει, αλλά τα έχουμε και εμείς επιβεβαιώσει, αυτή τη στιγμή, δουλεύουν σε ένα πολύ δυναμικό και πολύ πετυχημένο εξαγωγικά προϊόν, το οποίο πρέπει πάση θυσία να στηριχθεί, ώστε να έχει το μέλλον που του αξίζει στις διεθνείς αγορές.
Δεν υπάρχει κράτος, ακόμη και στη διαδικασία διακίνησης αυτού του προϊόντος στην αγορά. Πρέπει να σας πω στο σημείο αυτό, κάτι που είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό, ότι πριν έρθω εδώ, ζήτησα και πήρα δύο αποδείξεις από δύο επώνυμα σούπερ-μάρκετ των Αθηνών, για το πόσο πωλείται η φράουλα το κιλό, στον Έλληνα καταναλωτή. Πόσο κόστος έχει η φράουλα εδώ; Ένα ευρώ και κάτι το κιλό. Σε τρεις ώρες απόσταση, πωλείται σε δύο επώνυμα σούπερ-μάρκετ, 3,68 το κιλό. Δηλαδή, παίρνεις τρεις φορές επάνω αυτό το προϊόν, φεύγοντας από εδώ με το κόστος, με την τιμή των 1,20 ευρώ απ'; τον παραγωγό, για να πάρουν το τριπλάσιο, απ'; αυτό που παίρνει ο παραγωγός, οι μεσάζοντες και τα καρτέλ, τα οποία δεσπόζουν, τα οποία ελέγχουν και τα οποία βεβαίως καθοδηγούνται και ενθαρρύνονται να υπάρχουν, από τη στιγμή που δεν αντιμετωπίζονται, από το ανύπαρκτο κράτος, και από το συγκεκριμένο Υπουργείο. Όλα αυτά, βεβαίως, δεν αφορούν κανέναν άλλον, αφορούν την κυβέρνηση Καραμανλή.
Το πρώτο μεγάλο συμπέρασμα είναι ότι, δεν υπάρχει κράτος.
Το δεύτερο είναι ότι, εμείς, δεν είμαστε ούτε κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε κόμμα αγγαρείας. Εμάς, μας ενδιαφέρει να υπάρξει λύση και μας ενδιαφέρει να υπάρξει λύση άμεσα. Για αυτόν τον λόγο, απαιτούμε από την κυβέρνηση Καραμανλή να έρθει εδώ και να δώσει, συντονισμένα και αποτελεσματικά, τις λύσεις που απαιτούνται.
Είναι απαράδεκτο, δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο, να υπάρχουν όλα αυτά τα τελείως δυσφημιστικά - όχι μόνο για το προϊόν, αλλά και για τη χώρα μας - γεγονότα, επεισόδια, αλλά και οι συνθήκες εργασίας, και βεβαίως, σε παραγωγές προϊόντων που θα έπρεπε, κατά τα άλλα, να μας κάνουν υπερήφανους, για το γεγονός ότι υπάρχουν, ότι εξάγονται.
Απαιτούμε εδώ και τώρα, να έρθει η κυβέρνηση Καραμανλή και να δώσει λύση, διότι πραγματικά, αυτό το οποίο υφίσταται η περιοχή, που υφίσταται ο Δήμος σας, που υφίσταται η παραγωγή, που υφίστανται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οικονομικοί μετανάστες, είναι κάτι το οποίο προσβάλει όλους μας, προσβάλει την αξιοπρέπειά μας, προσβάλει τον πολιτισμό του Ελληνικού λαού.
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ δίνει την ιθαγένεια σε όλους αυτούς που χωρίς έλεγχο ήρθαν στην Ελλάδα και ζητά από τους αγρότες να φύγουν από τα μπλόκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: