Οι προσκείμενοι τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΚΚΕ αγρότες της Θεσσαλίας αποφάσισαν να παρατάξουν τα τρακτέρ κατά μήκος της Εθνικής Αθηνών- Θεσσαλονίκης την Τετάρτη, στις 20 του μήνα. Σήμερα αρχίζουν οι προσυγκεντρώσεις σε πόλεις και χωριά στη Στερεά, ώστε το αργότερο το Σάββατο να βρίσκονται στους κόμβους της Αλαμάνας ή του Μπράλου, στο ύψος του «παλιού Λεβέντη» στην Αθηνών- Λαμίας, στο Κάστρο Βοιωτίας και στα διόδια των Θηβών (90ό χλμ. Αθηνών- Λαμίας).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το στρατόπεδο των κόκκινων αγροτοσυνδικαλιστών της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας, σε σύσκεψη που έγινε στην Καρδίτσα, αποφάσισε από το Σάββατο στις 16 του μήνα να αρχίσουν να συγκεντρώνονται αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες των χωριών, ώστε την ερχόμενη Δευτέρα να βγουν οι αγρότες των τριών νομών με τα τρακτέρ στην Εθνική Οδό και να δημιουργήσουν μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας έξω από τη Λάρισα. Σε σύσκεψη που έγινε στην Κατερίνη, αγρότες τάχθηκαν κατά του αποκλεισμού δρόμων, καθώς αν στηθούν μπλόκα, με δεδομένο το πρόβλημα των κατολισθήσεων στα Τέμπη, θα αποκλεισθεί εντελώς η κυκλοφορία από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. Γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές, πάντως από τη Λάρισα, τόνισαν ότι θα συμμετάσχουν με τα τρακτέρ τους στα σημεία συγκέντρωσης στην περιοχή της Μελούνας, στον δρόμο Λάρισας- Ελασσόνας, και στον δρόμο της Αγιάς ή στο Γερακάρι ή στον Αϊ-Νικόλα. Τα αιτήματα διαμορφώνονται με βάση τις διεκδικήσεις των περσινών κινητοποιήσεων και προστίθεται το αίτημα της άμεσης αποπληρωμής των επιδοτήσεων. Ειδικότερα, οι αγρότες διεκδικούν άμεση οικονομική στήριξη των βασικών προϊόντων που έχουν πολύ χαμηλή εμπορική τιμή (δημητριακά, λάδι, βιομηχανικό ροδάκινο, αχλάδι, γάλα, βαμβάκι κ.λ.π.), εθνική στρατηγική και σχεδιασμό για τον αγροτικό τομέα και τη λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους της παραγωγής.
Θεσσαλονίκη
Στους δρόμους έδωσαν ραντεβού οι αγρότες της Θεσσαλονίκης την Τρίτη 19 Ιανουαρίου σε τρία σημεία στο νομό: Τα πράσινα φανάρια (Ανατολική Θεσσαλονίκη), Μάλγαρα - Χαλάστρα και ο κόμβος της Χαλκηδόνας (Δυτική Θεσσαλονίκη).
Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στις 19.00 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Σίνδου, συνάντηση των αγροτών- εκπροσώπων του Νομού μας , όπως αυτοί είχαν οριστεί στις 27/12/2009 αλλά και στελεχών του αγροτικού χώρου όπως ο Κος Αλεξιάδης Γ. , Αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Κος Τσιχήτας Χ. , Πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης ΝΕΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ και το Δ.Σ. της Ένωσης.
Στη συνάντηση ανέφεραν ότι η γεωργία και γενικότερα ο αγροτικός τομέας αποτελεί για τη χώρα μας τόσο από κοινωνική , όσο και από οικονομική πλευρά εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα.
Οι μελλοντικές προοπτικές του κλάδου εξαρτώνται από τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά, αλλά πρωτίστως από το βαθμό αντιμετώπισης των υπαρχόντων προβλημάτων της χώρας μας. Για να λυθούν τα προβλήματα αυτά πρέπει καταρχήν να εντοπιστούν και έπειτα με γνώση, υπομονή και επιμονή να επιλυθούν.
Ειδικότερα, ανέφεραν ότι ο Νομός Θεσσαλονίκης μετά από μια σειρά ετών παλινδρομήσεων και απαξίωσης του αγροτικού κινήματος, έχει περιέλθει σε μια εξαιρετικά δυσχερή θέση, η οποία τους ανάγκασε σήμερα να συσπειρωθούν, αφού πλέον για τη γεωργική οικονομία του Νομού μας, η διεκδίκηση αποτελεί μονόδρομο.
Όλοι συμφώνησαν ότι η γεωργία του Νομού πρέπει και μπορεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να πάρει τη θέση που της αρμόζει.
Μέσα σε ένα κλίμα σύμπνοιας και κοινής πορείας ανέλυσαν τα αιτήματα τους τα οποία δεν αφορούσαν μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο, δείχνοντας την έντονη ανησυχία των αγροτών για το μέλλον του αγροτικού κλάδου στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Νομού Θεσσαλονίκης. Τα αιτήματα που συζητήθηκαν είναι τα παρακάτω:
1) Ενίσχυση εισοδήματος των αγροτών με βάση το δικαίωμα που δίνει η Ε.Ε έως 15.000 ευρώ ανά φυτική/ζωική εκμετάλλευση, διότι ο Έλληνας αγρότης έγινε θύμα των εμπόρων λόγω της κατάρρευσης των τιμών και χρειάζεται άμεση ενίσχυση.
2) Άμεση καταβολή όλων των επιδοτήσεων (συνδεδεμένη-αποσυνδεδεμένη),διότι οι επιδοτήσεις αποτελούν κύριο εισόδημα των αγροτών.
3) Στήριξη δημητριακών
- Σιτάρι - Καλαμπόκι, λόγω της κατάρρευσης των τιμών ,του ανοιχτού εμπορίου και της μη διάθεσης των προϊόντων στην εσωτερική αλλά και διεθνή αγορά.
Η στήριξη να γίνει βάση της απώλειας για το κάθε προϊόν ανά
παραγωγό και με βάση το τι δηλώνει στο ΟΣΔΕ.
4) Στήριξη ρυζιού, λόγω χαμηλών τιμών και της μη διάθεσης του προϊόντος.
- Ενεργοποίηση της επισιτιστείς βοήθειας σε λευκά ρύζια τύπου indica
- Άμεση στρεμματική ενίσχυση στην παραγωγή του ρυζιού 25 ευρω το στρέμμα
5) Στήριξη βαμβακοκαλλιέργειας με 60 ευρώ / στρέμμα και των βαμβακοκαλλιεργητών, μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης και διαφόρων προγραμμάτων. Διασφάλιση των πραγματικών βαμβακοκαλλιεργητών μέσω εκτεταμένων ελέγχων για τη συνδεδεμένη επιδότηση.
6) Στήριξη κηπευτικών λόγω των χαμηλών τιμών του εμπορίου
7) Να ξεκινήσει το πρόγραμμα νιτρορύπανσης στο Ν. Θεσσαλονίκης που εκκρεμεί εδώ και χρόνια, διότι εδώ και χρόνια σε άλλες περιοχές της Ελλάδας οι παραγωγοί, μέσω του προγράμματος Νιτρορύπανσης, λαμβάνουν ένα σημαντικό οικονομικό βοήθημα, το οποίο παράλληλα βοηθάει και στη γενικότερη περιβαλλοντική πολιτική.
8) Άμεση εξόφληση και ξεπάγωμα των προγραμμάτων Νέων αγροτών και των Σχεδίων Βελτίωσης και mini εκσυγχρονιστικών προγραμμάτων έως 50.000 ευρώ, διότι ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου που θέλει να επενδύσει στην αγροτική οικονομία (μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων) έχει μείνει ξεκρέμαστο λόγω ξαφνικών και αδικαιολόγητων αποφάσεων του Υπουργείου.
9) Συνέχιση και κατασκευή των ήδη εγκεκριμένων εγγειοβελτιωτικών έργων του Νομού Θεσσαλονίκης διότι είναι σημαντικός αναπτυξιακός άξονας της αγροτικής οικονομίας.
-Μελέτη και κατασκευή φράγματος και αναβαθμίδων στον Αξιό για τη σωτηρία 400.000 στρεμμάτων.
10) Μεγαλύτερη επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων και αύξηση του ΦΠΑ των αγροτών λόγω υψηλού κόστους παραγωγής.
- Προεκλογική εξαγγελία της σημερινής κυβέρνησης ήταν ο διπλασιασμός της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
11) Αυστηρός έλεγχος της εμπορίας αγροτικών προϊόντων και σμίκρυνση της ψαλίδας παραγωγών-καταναλωτών και τέλος στις ανοικτές τιμές της αγοράς. Να υπάρξουν τιμές ασφαλείας για όλα τα Ελληνικά προϊόντα ώστε να περιοριστεί το καρτέλ των εμπόρων και των βιομηχάνων. Τα Ελληνικά προϊόντα να προστατεύονται με αυξήσεις των δασμών στα εισαγόμενα.
12) Να συνεχισθεί η ίδια αγροτική πολιτική της Ε.Ε και μετά το 2013 με ιστορικά δικαιώματα και μάλιστα με αυξημένη τη μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων, διότι δεν υπάρχει σαφής πολιτική κατεύθυνση για το τι θα γίνει μετά το 2013.
13) Κατανομή του Εθνικού Αποθέματος στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες, διότι επιδοτούνται πολλά άτομα που χαίρουν υψηλά εισοδήματα από άλλες εργασίες και άτομα που πραγματικά έχουν ανάγκη τα δικαιώματα, όπως οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες, δεν επιδοτούνται.
14) Η άμεση έναρξη της σύνταξης του ΟΣΔΕ για το 2010 είναι επιτακτική ανάγκη ώστε το έργο να ολοκληρώνετε γρήγορα και οι αγρότες να πληρώνονται έγκαιρα.
15) Σύνταξη με 30 έτη ασφάλισης
16) Μέτρα που αποτρέπουν την αγορά καλλιεργήσιμης γης από μη αγρότες.
17) Πάγωμα των καλλιεργητικών δανείων, λόγω της δεινής θέσης που βρίσκονται οι αγρότες.
18) Μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της μείωσης των τιμών των γεωργικών εφοδίων.
19) Να μεταβούμε από τις διανομές σε Αναδασμούς διότι ο πολυτεμαχισμός κάνει τα προϊόντα μας μη ανταγωνιστικά.
20) Λύσεις στα προβλήματα της κτηνοτροφίας.
Χανιά
Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χθες στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στα Χανιά, μέλη αγροτικών συλλόγων του νομού Χανίων που συμφωνούν με το αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση).Οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο ζήτησαν τη λήψη μέτρων, για στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και των αγροτικών προϊόντων, υποστηρίζοντας ότι η ακολουθουμένη σήμερα αγροτική πολιτική δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας για τον Έλληνα αγρότη. Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία μέχρι τη Νομαρχία, την οποία και απέκλεισαν συμβολικά, ενώ επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στο νομάρχη Γρηγόρη Αρχοντάκη.
Πήλιο
Διαχωρίζουν τη θέση τους από αυτές των υπολοίπων αγροτών, οι του Πηλίου, υποστηρίζοντας ότι στο κοινό διεκδικητικό πλαίσιο δεν συμπεριλήφθηκαν τα δικά τους αιτήματα και επομένως θα σκεφθούν κατά πόσο θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της 20ής Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι αγρότες της Μαγνησίας και των Φαρσάλων θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο των Μικροθηβών στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες διεκδικούν από την κυβέρνηση την άμεση έγκριση και την καταβολή αποζημιώσεων για την απώλεια της φετινής σοδειάς των δενδρωδών καλλιεργειών, από την ακαρπία εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών, την άμεση έγκριση και την καταβολή αποζημιώσεων για την απώλεια της φετινής σοδειάς μήλων από το φαινόμενο της ακαρπίας αλλά και την ένταξη της ακαρπίας και της μικροκαρπίας στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, προκειμένου να μην απαιτείται η υπογραφή υπουργικής απόφασης για την έγκριση και την καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους παραγωγούς, καθώς και την άμεση έγκριση και εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών του Πηλίου.
Κιλκίς
Οι αγρότες από το νομό Κιλκίς θα μεταβούν στα Τελωνεία Δοϊράνης και Ευζώνων. Ο αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος Κιλκίς πραγματοποιεί συγκέντρωση το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, στο Επιμελητήριο Κιλκίς προκειμένου να συζητηθεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για κινητοποιήσεις μετά τις 16 του μήνα.
Το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών του Κιλκίς είναι το παρακάτω:
-Άμεση αποπληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης
-Επανακαθορισμός της απόφασης του ΕΛΓΑ όσον αφορά στην ξηρασία του 2007 στα σκληρά σιτάρια από 1,3 ευρώ στα 10 ευρώ
-Υλοποίηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εθνικούς πόρους για τη στήριξη φυτικής και ζωικής παραγωγής (μέχρι 15.000 ευρώ)
-Μέτρα στήριξης για τα αδιάθετα προϊόντα (σιτάρι – καλαμπόκι) παραγωγών και Ενώσεων
-Διπλασιασμός επιστροφής του ειδικού φόρου πετρελαίου στους αγρότες σύμφωνα με την προεκλογική εξαγγελία της σημερινής κυβέρνησης και την επιστροφή του ειδικού φόρου πετρελαίου στους κτηνοτρόφους και νομικά πρόσωπα στο 4% επί των τιμολογίων πώλησης
-Συνέχιση του 100% για τον καπνό της επιδότησης έως το 2013
-Μέτρα που θα αποτρέπουν την αγορά καλλιεργήσιμης γης από μη αγρότες
-Πάγωμα χρεών για 3 έτη και των εγγυημένων δανείων και αποπληρωμή σε 10 έτη
-Άμεση εξόφληση των επενδυτικών προγραμμάτων
-Σύνταξη με 30 έτη ασφάλισης.
Τύρναβος
Συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες του Τυρνάβου στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί, όπως αποφάσισαν σε ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποίησε ο ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου και περιχώρων από κοινού με τον Αγροτικό Σύλλογο της πόλης. Εκεί οι αγρότες, σταφυλοπαραγωγοί και όχι μόνο, βγάζοντας στους κεντρικούς δρόμους του Τυρνάβου τα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα θα ζητήσουν για άλλη μια φορά δίκαιες αποζημιώσεις
Διαχωρίζουν τη θέση τους από αυτές των υπολοίπων αγροτών, οι του Πηλίου, υποστηρίζοντας ότι στο κοινό διεκδικητικό πλαίσιο δεν συμπεριλήφθηκαν τα δικά τους αιτήματα και επομένως θα σκεφθούν κατά πόσο θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της 20ής Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι αγρότες της Μαγνησίας και των Φαρσάλων θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο των Μικροθηβών στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες διεκδικούν από την κυβέρνηση την άμεση έγκριση και την καταβολή αποζημιώσεων για την απώλεια της φετινής σοδειάς των δενδρωδών καλλιεργειών, από την ακαρπία εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών, την άμεση έγκριση και την καταβολή αποζημιώσεων για την απώλεια της φετινής σοδειάς μήλων από το φαινόμενο της ακαρπίας αλλά και την ένταξη της ακαρπίας και της μικροκαρπίας στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, προκειμένου να μην απαιτείται η υπογραφή υπουργικής απόφασης για την έγκριση και την καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους παραγωγούς, καθώς και την άμεση έγκριση και εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών του Πηλίου.
Κιλκίς
Οι αγρότες από το νομό Κιλκίς θα μεταβούν στα Τελωνεία Δοϊράνης και Ευζώνων. Ο αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος Κιλκίς πραγματοποιεί συγκέντρωση το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, στο Επιμελητήριο Κιλκίς προκειμένου να συζητηθεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για κινητοποιήσεις μετά τις 16 του μήνα.
Το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών του Κιλκίς είναι το παρακάτω:
-Άμεση αποπληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης
-Επανακαθορισμός της απόφασης του ΕΛΓΑ όσον αφορά στην ξηρασία του 2007 στα σκληρά σιτάρια από 1,3 ευρώ στα 10 ευρώ
-Υλοποίηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εθνικούς πόρους για τη στήριξη φυτικής και ζωικής παραγωγής (μέχρι 15.000 ευρώ)
-Μέτρα στήριξης για τα αδιάθετα προϊόντα (σιτάρι – καλαμπόκι) παραγωγών και Ενώσεων
-Διπλασιασμός επιστροφής του ειδικού φόρου πετρελαίου στους αγρότες σύμφωνα με την προεκλογική εξαγγελία της σημερινής κυβέρνησης και την επιστροφή του ειδικού φόρου πετρελαίου στους κτηνοτρόφους και νομικά πρόσωπα στο 4% επί των τιμολογίων πώλησης
-Συνέχιση του 100% για τον καπνό της επιδότησης έως το 2013
-Μέτρα που θα αποτρέπουν την αγορά καλλιεργήσιμης γης από μη αγρότες
-Πάγωμα χρεών για 3 έτη και των εγγυημένων δανείων και αποπληρωμή σε 10 έτη
-Άμεση εξόφληση των επενδυτικών προγραμμάτων
-Σύνταξη με 30 έτη ασφάλισης.
Τύρναβος
Συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες του Τυρνάβου στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί, όπως αποφάσισαν σε ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποίησε ο ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου και περιχώρων από κοινού με τον Αγροτικό Σύλλογο της πόλης. Εκεί οι αγρότες, σταφυλοπαραγωγοί και όχι μόνο, βγάζοντας στους κεντρικούς δρόμους του Τυρνάβου τα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα θα ζητήσουν για άλλη μια φορά δίκαιες αποζημιώσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου