4 Ιαν 2010

Υποχρεωτική από πρώτη Ιανουαρίου η αναγραφή

Τώρα ή μας δουλεύουν ή μας επεξεργάζονται. Ενώ πριν λίγες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση ανησυχούσε για την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου τώρα και κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων η Κατσέλη έδωσε «πράσινο φως» για την αναγραφή του γάλακτος στις συσκευασίες χωρίς να δικαιολογήσει την αλλαγή στάση της.
Έτσι υποχρεωτική από 1/1/2010 η αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης (γάλα) στις συσκευασίες του γάλακτος και των άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων που διατίθενται στη χώρα μας, καθώς το υπουργείο Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας δεν έδωσε νέα παράταση στην εφαρμογή του μέτρου.
Στις 31/2/2009 έληξε η δεύτερη δίμηνη παράταση που είχε δοθεί στην ισχύ της σχετικής αγορανομικής διάταξης και από την πρώτη του χρόνου όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα που διατίθενται στην ελληνική αγορά θα πρέπει στη συσκευασία τους να αναγράφουν από πού προέρχεται το γάλα που έχει χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή τους.Πάντως, για το μέτρο αυτό η επιτροπή Τροφίμων και Ποτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εκφράσει πριν λίγο καιρό την αντίθεσή της, αποδεχόμενη την προσφυγή γαλακτοβιομηχανίας. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η διαπραγμάτευση με τις ελληνικές αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη.Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από την γενική γραμματεία εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας, τις προσεχείς ημέρες θα υποβληθεί πρόταση για νέα αγορανομική διάταξη, η οποία θα προβλέπει την επέκταση και στα τυροκομικά προϊόντα της αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχει ήδη αρχίσει διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς (ΕΦΕΤ, βιομηχανία και παραγωγούς γάλακτος) για τη δημιουργία εγκεκριμένου σήματος ελληνικού προϊόντος (σήμα προέλευσης). Η τοποθέτηση του σήματος θα είναι μεν προαιρετική, αφού θα τοποθετείται στα προϊόντα με πρωτοβουλία των βιομηχανιών, αλλά όσες βιομηχανίες το επιλέξουν θα είναι υποχρεωμένες να τηρούν αυστηρούς όρους πιστοποίησης της προέλευσης των προϊόντων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: