Όπως εξηγούν σε ανακοίνωσή τους, το πρόβλημα είναι ότι, σε αντίθεση με τους Μαροκινούς παραγωγούς, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί οπωροκηπευτικών υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τα υψηλότερα πρότυπα παραγωγής στον κόσμο, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, των συνθηκών εργασίας και την ασφάλεια των τροφίμων, κάτι που αυξάνει το κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις, η εν λόγω συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα την ελευθέρωση του εμπορίου για όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς περιλαμβάνει σημαντικά αυξημένες ποσοστώσεις εισαγωγής, σε σύγκριση με την προηγούμενη συμφωνία, για έξι ευαίσθητα προϊόντα: ντομάτες, κολοκυθάκια,, σκόρδα, αγγούρια, κλημεντίνες και φράουλες. Όπως επισημαίνουν, πριν εξετάσει την αύξηση των ποσοστώσεων για τα ευαίσθητα προϊόντα που προέρχονται από το Μαρόκο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπρεπε να αξιολογήσει τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις αυτής της αύξησης και να θέσει αντισταθμιστικά μέτρα για τις παραδοσιακές περιοχές παραγωγής οπωροκηπευτικών της ΕΕ. Ο τομέας των οπωροκηπευτικών ήταν ήδη σε κατάσταση κρίσης τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Ο κύκλος εργασιών του τομέα σημείωσε θεαματική πτώση κατά 7,7% το 2009, ποσοστό που αντιστοιχεί σε απώλεια 5, 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου