28 Δεκ 2009

Εντάσσεται και ο αμπελοοινικός τομέας στην ενιαία ενίσχυση

Με κοινή απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ.κ. Κατερίνας Μπατζελή και Λούκας Κατσέλη, εντάσσεται και ο αμπελοοινικός τομέας στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ και καθορίζονται τα κριτήρια για τη χορήγηση συμπληρωματικών δικαιωμάτων σε αμπελουργούς.
Οπως προβλέπεται στην ΚΥΑ, από το έτος 2009 και εφεξής, οι κάτοχοι αμπελουργικής εκμετάλλευσης εγγεγραμμένης στο αμπελουργικό μητρώο την περίοδο 2008/2009 (ή σε περίπτωση ανωτέρας βίας την περίοδο 2007/2008) είναι δικαιούχοι συμπληρωματικών δικαιωμάτων ή νέων δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.
Τα δικαιώματα χορηγούνται μόνο για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών και μπορεί να είναι κατά παραγωγό μικρότερο ή ίσο με τον αριθμό των εκταρίων αμπέλου που κατέχει κατά την περίοδο αναφοράς, με ανώτατο όριο τα 5 δικαιώματα (ή 5 εκτάρια = 50 στρέμματα).
Με βάση την υπουργική απόφαση δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης λαμβάνουν οι αμπελουργοί που καλλιεργούν:
-Από 10 έως 150 στρέμματα αμπελώνες στις πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
-Από 5 έως 150 στρέμματα αμπελώνες στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, καθώς και από 3 έως 150 στρέμματα στα νησιά του Ιουνίου και Αιγαίου Πελάγους, με εξαίρεση την Εύβοια και την Κρήτη.
-Ανεξαρτήτου μεγέθους αμπελώνα στα μικρά νησιά με κατοίκους κάτω των 3.000.
Κάθε αμπελουργός λαμβάνει δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης το πολύ για τον αριθμό των στρεμμάτων αμπελώνα που κατέχει με ανώτατο όριο τα 5 δικαιώματα ή 50 στρέμματα.
Όμως, στις αμπελουργικούς εκμεταλλεύσεις με έκταση μικρότερη του 1 στρέμματος και μεγαλύτερες των 150 στρεμμάτων, οι αμπελουργοί δεν παίρνουν δικαιώματα και κατ΄επέκταση αποκλείονται από την καταβολή ενιαίας ενίσχυσης.
Δικαιώματα χορηγούνται μόνο για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών που είναι εγγεγραμμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο, αποκλειομένων των σταφυλιών της λεγόμενης διπλής ή τριπλής χρήσης.
Ο υπολογισμός της ενίσχυσης γίνεται με βάση τον Εθνικό Φάκελο του κρασιού για την περίοδο 2009-2013.
Το συνολικό ποσό της ενιαίας ενίσχυσης που μπορούν να εισπράξουν από του χρόνου οι αμπελουργοί ανέρχεται για το:
-2010 και 2011 στα 13 εκατ. ευρώ.
-2011 και 2012 στα 16 εκατ. ευρώ.
Για το τρέχον έτος, που χορηγούνται 30.000 δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, το ύψος του κάθε δικαιώματος ανέρχεται στα 43,3 ευρώ το στρέμμα. Τα δικαιώματα ενίσχυσης θα αυξηθούν σε 36.950 από το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: