22 Δεκ 2009

Ναι στις κρατικές ενισχύσεις για αγορά αγροτικής γης

Το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, υιοθέτησε το αίτημα της Λετονίας και της Λιθουανίας να χορηγήσουν στους αγρότες τους, από 1/1/2010 έως 31/12/2013, κρατικές ενισχύσεις για την αγορά γεωργικής γης. Ανάλογο αίτημα της Ουγγαρίας συμφωνήθηκε να υιοθετηθεί σε προσεχές Συμβούλιο.
Οι 27 υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. παρείχαν τη δυνατότητα στις χώρες αυτές να καλύπτουν με κρατικά χρήματα το 40% έως 50% της αξίας της γης που θα αγοραστεί από τους αγρότες τους για τη μεγιστοποίηση των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων και την αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των αγροτικών τους προϊόντων.
Τα ανώτατα ποσά κρατικών ενισχύσεων που θα χορηγηθούν για το σκοπό αυτό καθορίστηκαν στα 4 δις ουγγρικά φιορίνια για την Ουγγαρία, στα 8 εκατ. λετονικά λατς για τη Λετονία και στα 55 εκατ. λιθουανικά λίτας για τη Λιθουανία.
Στο μεταξύ μετά από σκληρές, τριήμερες, διαπραγματεύσεις οι 27 υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία για τις αλιευτικές ποσοστώσεις (ανώτατες επιτρεπόμενες ποσότητες ψαριών που μπορούν να αλιευτούν) για το 2010. Θέμα, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις βόρειες και δυτικές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, το Συμβούλιο προχώρησε σε μια κατ΄ αρχήν πολιτική συμφωνία επί της πρότασης κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διακίνηση στην ευρωπαϊκά αγορά ξυλείας και προϊόντων ξυλείας.
Αναθεώρηση για τον «Αλέξανδρο Μπαλτατζή»
Με την τρίτη και τελευταία δέσμη εγκρίσεων από την επιτροπή αγροτικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκρίθηκε και η αναθεωρημένη μορφή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Η αναθεώρηση, που γίνεται στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων του ελέγχου υγείας (check up) της καινούργιας ΚΑΠ, αφορά συνολικό κονδύλι 176,1 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, από το παραπάνω ποσό τα 20 εκατ. ευρώ, με βάση το εγκριθέν αναθεωρημένο πρόγραμμα, θα κατευθυνθούν για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών στην ελληνική γεωργία. Τα 70 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για αρδευτικά έργα, τα 44,1 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του γαλακτοκομικού τομέα και τα υπόλοιπα 42 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας (ταχεία πρόσβαση στο Internet) στις περιοχές της υπαίθρου. Η αναθεώρηση του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» έγινε με βάση τις προτάσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ η νυν ηγεσία έχει εξαγγείλει ότι θα προχωρήσει, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010, σε νέα τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: