Οι πανευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις COPA και COGECA προειδοποιώντας για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά δημητριακών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι τιμές σίτου από το πέρσι μέχρι σήμερα παρουσίασαν πτώση κατά 54%, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τρόπους για την προστασία των αγροτών από τον αυξανόμενο κίνδυνο της αστάθειας της αγοράς.
Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο Paul Temple, πρόεδρος της ομάδας εργασίας της COPA-COGECA για τα σιτηρά, τόνισε «Ο τομέας των σιτηρών έχει πληγεί σκληρά από την οικονομική κρίση, που επέφερε κάθετη πτώση της ζήτησης. Οι κοινοτικές εξαγωγές σιτηρών είναι χαμηλότερες από ότι κατά το παρελθόν έτος. Οι τιμές του σίτου κατά το διάστημα Ιανουαρίου 2008 -Νοεμβρίου 2009 έχουν μειωθεί έως και 54% ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνεται σημαντικά και η πρόσβαση σε πιστώσεις δεν είναι εύκολη. Η επισιτιστική ασφάλεια έχει καταστεί προτεραιότητα και όμως οι αγρότες στηριζόμαστε στις τυχόν ανεπάρκειες της παραγωγής, προκειμένου να εξασφαλίσουμε μία οικονομική απόδοση. Αυτό βάζει τους παραγωγούς δημητριακών της ΕΕ σε δεινή οικονομική θέση». Εξ αιτίας της δύσκολης κατάστασης, η κοινοτική παραγωγή σιτηρών αναμένεται να οδηγηθεί σε νέα πτώση κατά το επόμενο έτος, με προβλεπόμενη μείωση των φυτεύσεων στην ΕΕ κατά 5%. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να προκαλέσει μια απότομη αύξηση των τιμών των σιτηρών με καταστροφικές επιπτώσεις στις τιμές των ζωοτροφών, στον τομέα της κτηνοτροφίας της ΕΕ αλλά και στις τιμές των τροφίμων. Και ο Paul Temple συνέχισε «Η έντονη αστάθεια των τιμών στην αγορά των σιτηρών αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους ευρωπαίους παραγωγούς σιτηρών και συνιστά απειλή για την ανταγωνιστικότητα της κτηνοτροφίας της ΕΕ. Η λειτουργία της διατροφικής αλυσίδας πρέπει κατά συνέπεια να βελτιωθεί και να αποδώσει οικονομικά. Τα παγκόσμια αποθέματα σε σχέση με την κατανάλωση εξακολουθούν να είναι χαμηλά και μία πτώση της παραγωγής καθιστά ευάλωτη την ΕΕ σε κάθε είδους εκδήλωση δυσμενών καιρικών συνθηκών ή φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με προβλέψεις του FAO , η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων πρέπει να διπλασιαστεί μέχρι το 2050 προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, συνεπώς, η διατήρηση της παραγωγής σιτηρών σε όλη την ΕΕ, μέσω επενδύσεων σε εγκαταστάσεις, έρευνα, ανάπτυξη και ανθρώπινους πόρους, είναι ζωτικής σημασίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου