9 Δεκ 2009

«Ελεύθερη πτώση» τιμών παραγωγού στα δημητριακά

Σημαντική μείωση, κατά 46% έως 67%, των τιμών παραγωγού στα δημητριακά την τελευταία τριετία διαπιστώνει μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ για τη διαμόρφωση της αγοράς δημητριακών.
Η μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται στο καλαμπόκι και ακολουθούν εκείνες σε σκληρό και μαλακό στάρι.
Σύμφωνα με τη μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ, η μέση τιμή παραγωγού για το καλαμπόκι το 2007 έφθασε τα 24 λεπτά το κιλό, για να πέσει πέρυσι στα 13,4 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος η τιμή κυμαίνεται στα 12 λεπτά το κιλό, αν και σε πολλές περιπτώσεις έχουν δοθεί τιμές (προκαταβολές) 8 με 10 λεπτών κατά κιλό.

Για το σκληρό στάρι η μέση τιμή το 2007 διαμορφώθηκε, σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, στα 24 λεπτά το κιλό, για να πέσει στα 22,1 λεπτά το κιλό πέρυσι και φέτος να έχουν δοθεί μόνο προκαταβολές της τάξης των 13 έως 15 λεπτών το κιλό.

Για το μαλακό στάρι η μέση τιμή πρόπερσι ήταν της τάξης των 20 λεπτών το κιλό, για να υποχωρήσει πέρυσι στα 15,6 λεπτά το κιλό και να κινείται φέτος σε μέσα επίπεδα στα 12 λεπτά το κιλό, ενώ έχουν δοθεί και τιμές (προκαταβολές) 8 λεπτών το κιλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: