21 Δεκ 2009

Λένε ΟΧΙ στη συμφωνία

Οι φορείς της παραγωγής και του εμπορίου των οπωροκηπευτικών ζητάνε να βελτιωθεί η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου προς όφελος των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων. Ακόμη καλούν το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και το Ευρωκοινοβούλιο να μην επικυρώσουν τη συγκεκριμένη συμφωνία.
Ως γνωστόν με την έναρξη της Συνθήκης της Λισσαβόνας από 1/1/2010 χρειάζεται οπωσδήποτε η θετική γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου για να εφαρμοστεί η συμφωνία.
Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS δήλωσε:
«Μετά την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης για το γεωργικό πρωτόκολλο μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επίκειται η επικύρωση της από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεδομένου ότι με την έναρξη (1η Ιανουαρίου) ισχύος της Συνθήκης της Λισσαβόνας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώνει τις εμπορικές συμφωνίες που συνάπτονται από την Επιτροπή. Η επικύρωση στα δύο όργανα θα μπορούσε να τελειώσει προς τα μέσα του 2010.Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι δεν πρέπει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αλλά και το Κοινοβούλιο να επικυρώσουν τη συμφωνία επειδή η εφαρμογή της θα βλάψει σοβαρά τα ευρωπαϊκά προϊόντα αφού παρέχει πρακτικά φιλελευθεροποίηση των εισαγωγών των φρούτων και των λαχανικών από το Μαρόκο.
Στην περίπτωση της ντομάτας οι παραχωρήσεις θα ξεπεράσουν πιθανώς το ύψος των 213.000 τόνων, της τρέχουσας συμφωνίας και θα ανέλθει σε 285.000 τόνους το έτος 2013, που αντιπροσωπεύει μια αύξηση 34%. Θεωρούμε ότι η συμφωνία δεν πρέπει να τεθεί σε ισχύ ούτε και προσωρινά. Αν και η διαδικασία επικύρωσης μπορεί να διαρκέσει ακόμα μερικούς μήνες, υπάρχει η δυνατότητα να τεθεί η συμφωνία σε ισχύ, ως προσωρινή. Η δυνατότητα αυτή απορρίπτεται από Φορείς της Ε.Ε. επειδή θα σήμαινε ότι το Μαρόκο θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές του στην ΕΕ ήδη σε αυτήν την εμπορική περίοδο, που χαρακτηρίζεται από μια πολύ ισχυρή κρίση, και θα επιβαρύνει περαιτέρω το «χάλι» που ζει ο τομέας.
Οι γνωστοί όροι της συμφωνίας, κατά την γνώμη μας, θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή ιδιαίτερα των εντατικής καλλιέργειας φρούτων και λαχανικών πολλών περιοχών της ΕΕ και βεβαίως της χώρας μας με επακόλουθο την εγκατάλειψη καλλιεργειών, απώλεια θέσεων εργασίας και συρρίκνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Πιστεύουμε ότι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της συμφωνίας δεν έχουν επαρκώς αξιολογηθεί από τις αρμόδιες αρχές που διαπραγματεύθηκαν, παρά τη μεγάλη περίοδο της διαπραγμάτευσης.
Οι εξαγωγές των φρούτων και των λαχανικών του Μαρόκου στην ΕΕ το έτος 2008 ανήλθαν σε 958.141 τόνους, μετά από μια αυξητική σταθερά τάση. Το 2007 η εξαγωγή του Μαρόκου αυξήθηκε κατά 11.5% τα δε τελευταία πέντε χρόνια, από το 2004, έχει αυξηθεί κατά 32%. Τα κύρια λαχανικά που εξάγονται από το Μαρόκο είναι ντομάτες, πράσινα φασόλια, πατάτες, πιπεριές και τα κολοκύθια και τα κύρια φρούτα είναι σταφύλια εσπεριδοειδή, πεπόνια, φράουλες και επιτραπέζια σταφύλια. Στην περίπτωση της ντομάτας, οι εξαγωγές Μαροκινοί το 2008, ανήλθαν σε 360.000 τόνους, βάσει στοιχείων της EUROSTAT, που υπερβαίνουν κατά 70% την ποσόστωση που προβλέπεται στη ισχύουσα συμφωνία.
Κλείνοντας ο κ. Πολυχρονάκης τονίζει ότι:
«Χρειάζεται προ της επικύρωσης της συμφωνίας να αναθεωρηθούν ορισμένοι όροι της και βεβαίως να εξασφαλισθεί:
α) Η αυστηρή τήρηση της υπό αναθεώρηση Κοινοτικής νοµοθεσίας
β) Η μη υπέρβαση των ποσοτήτων των προτιμησιακών συμφωνιών
γ) Η τήρηση του ύψους των προβλεπομένων εισαγωγικών δασµών.
Θεωρούμε ότι θα πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στην Επιτροπή για την υπογραφή προτιµησιακών συµφωνιών µε τις τρίτες χώρες, κυρίως στα προϊόντα φυτικής παραγωγής, ενώ για τα ζωικής παραγωγής δεν σημειώνεται ανάλογη δραστηριότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: