Το νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ θα είναι το πρώτο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο ΥπΑΑΤ, την Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την υπουργό ανοίγει το «πακέτο» των ασθενειών και θα γίνει επέκταση των κινδύνων που θα αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, αλλά παράλληλα με το νέο έτος θα επιβληθεί ένα «σταθερό» ασφάλιστρο που θα εξαρτάται από το προϊόν την περιοχή και τη ζώνη ώστε να έχει πρόσθετα έσοδα. Μέχρι τώρα η χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ είναι μια παρακράτηση από το ΦΠΑ κατά την πώληση των αγροτικών προϊόντων. Παρακρατάει το υπουργείο Οικονομικών ένα ποσοστό και μετά το υπόλοιπο το δίνει στον ΕΛΓΑ. Όπως παραδέχτηκε όμως η κα Μπατζελή, υπάρχει μεγάλη εισφοροδιαφυγή στον Οργανισμό με τα τιμολόγια που διακινούνται. Αυτό φαίνεται από τη μεγάλη διαφορά των στοιχείων που υπάρχουν μεταξύ του όγκου της παραγωγής σε σχέση με τις πωλήσεις. Όσοι πληρώνουν ασφάλιστρο θα αποζημιώνονται, όπως συμβαίνει με την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ένα δεύτερο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί από ΥπΑΑΤ, θα αφορά στην αναμόρφωση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος. «Επιθυμούμε την δημιουργία ενός συνδικαλιστικού κινήματος των αγροτών. Οι νέοι αγρότες θα πρέπει να είναι συνομιλητές μας. Τους θέλουμε όλους μαζί και όχι συμβιβασμένους», δήλωσε η κα Μπατζελή.
Για τον ΕΦΕΤ υποστήριξε η υπουργός ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η νέα διοίκηση. Επίσης θα δημοσιοποιηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν παρανομήσει, καθώς και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν. Με τη νέα διοίκηση του ΕΦΕΤ θα υπάρξουν πιο εξειδικευμένοι έλεγχοι στα τρόφιμα, υποσχέθηκε η υπουργός.
Όσον αφορά το ΟΣΔΕ η υπουργός δήλωσε ότι «περάσαμε δυόμιση μήνες δύσκολους γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την κρίση του κράτους η οποία δεν ήταν τίποτα άλλο από την ορθολογικότερη διαχείριση των δικαιωμάτων των αγροτών τα οποία όπως τα παραλάβαμε ήταν επί ξύλου κρεμάμενα. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα είναι μια περίοδος εθνικής συστράτευσης για να κλείσει η Ελλάδα τον κύκλο των δικαιωμάτων των αγροτών» ανέφερε η υπουργός και πρόσθεσε ότι η προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ (επί Χατζηγάκη) «βάλτωσε» το ΟΣΔΕ και δεν είχε ζητήσει παράταση χρόνου για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης. Το ποσοστό ψηφιοποίησης βρίσκεται πλέον στο 68%, ενώ στις 15 Οκτωβρίου κυμαινόταν στο 32%. Πάντως είμαστε τελευταίοι στην Ε.Ε. αφού όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη έχουν κλείσει το θέμα του ΟΣΔΕ.
Όσον αφορά στον εθνικό διάλογο που εγκαινιάζει το υπουργείο στις 25 Ιανουαρίου θα σχηματιστούν ομάδες εργασίας με τα εξής ζητήματα: μέλλον της ΚΑΠ, διαρθρωτικές πολιτικές, αλλαγές στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής (2007-2013), θέματα αγροτικής γης και διαχείρισης υδάτων.
Τέλος αναφερόμενη στα μέτρα στήριξης των αγροτών από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι δεν θα έχουν «επιδοματικό χαρακτήρα», αλλά θα είναι θεσμικά και μακροχρόνιας στρατηγικής και ότι θα επικεντρωθούν «σε ζητήματα ποιότητας και αγοράς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου