1 Νοε 2009

Πώληση γαλακτοκομικών προϊόντων στις Λαϊκές Αγορές

Την πρόταση του να επιτραπεί η πώληση γαλακτοκομικών προϊόντων στις Λαϊκές Αγορές, ζητά σε ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Κατσέλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Λάρισας του ΛΑΟΣ κ. Αστέριος Ροντούλης.

Ειδικότερα στην ερώτησή του ο Λαρισαίος βουλευτής αναφέρει τα εξής:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 51/13-3-06 «Περί όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας Λαϊκών Αγορών» δεν επιτρέπεται η πώληση γαλακτοκομικών προϊόντων στις Λαϊκές Αγορές. Όμως, επειδή ο ανταγωνισμός με τις μεγάλες βιομηχανίες είναι από δύσκολος έως ακατόρθωτος, αρκετοί μικροί παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων (π.χ. γιαούρτι, κρέμα, ρυζόγαλο, κεφαλοτύρι, φέτα) επιθυμούν να προμηθευτούν μια άδεια λαϊκής, έτσι ώστε να μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας στον καταναλωτή, χωρίς όμως αποτέλεσμα λόγω των υφισταμένων απαγορευτικών διατάξεων. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, όμως, ότι η άρση των προαναφερομένων απαγορεύσεων θα μπορούσε να ενισχύσει το κέρδος του καταναλωτή, αλλά και το κέρδος του μικρο-παραγωγού μέσα από την ευρεία κατανάλωση που προσφέρουν οι λαϊκές, υπό τον απαράβατο βεβαίως όρο να χρησιμοποιούνται από τους ενδιαφερομένους παραγωγούς τα κατάλληλα ψυκτικά μηχανήματα για την διασφάλιση της υγιεινής και της ποιότητας των γαλακτοκομικών προϊόντων. Συνεπώς, ερωτάται η κυρία Υπουργός:
1. Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να άρει τις συγκεκριμένες απαγορευτικές διατάξεις του Π.Δ. 51/13-3-06;
2. Είναι δυνατόν, μετά από μια αλλαγή του υφισταμένου νομοθετικού πλαισίου, να παρασχεθεί στα Νομαρχιακά Συμβούλια η δυνατότητα έκδοσης αδειών για πώληση γαλακτοκομικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, τηρουμένων βεβαίως των όρων και των προϋποθέσεων ενός νέου Προεδρικού Διατάγματος ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: