5 Νοε 2009

Προσχέδιο προϋπολογισμού και αύξηση επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες

Κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010, δίνοντας το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Παράλληλα μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού ανακοινώνεται και η αύξηση από το 7 στο 11% του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος (που δεν τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων) για τα προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το όφελος για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους από τη ρύθμιση αυτή, που θα ισχύσει από το 2010, υπολογίζεται στα 60 - 70 εκατ. ευρώ.
Πάντως υπάρχει και η αντίθετη άποψη όσον αφορά την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ που λέει ότι πρόκειται για μια εξαγγελία χωρίς το παραμικρό αντίκρισμα για τους μικρομεσαίους αγρότες, γιατί μετά την αποδέσμευση της παραγωγής από την επιδότηση, καθώς και της τιμής παραγωγού από την ενίσχυση, στα τιμολόγια πώλησης των αγροτικών προϊόντων αναγράφεται μόνο η εμπορική αξία. Και επειδή η εμπορική αξία του συνόλου, σχεδόν, των αγροτικών προϊόντων έχει μειωθεί πάρα πολύ, ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια (π.χ., πάνω από 50% έπεσε η τιμή στο σιτάρι, στο καλαμπόκι, στο βαμβάκι, το λάδι κ.ά.), με αυτή την αύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ, το ποσό που θα εισπράξει ο παραγωγός θα είναι πολύ μικρότερο από εκείνο που εισέπραττε παλιότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: