9 Νοε 2009

Μείωση παραγωγής και υψηλότερες τιμές

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ICAC) η παγκόσμια παραγωγή βάμβακος για το 2009/10 αναμένεται να ανέλθει σε 22,3 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή μειωμένη κατά 5% σε σχέση με το 2008/09. Παράλληλα, με βάση την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων φέτος, αυξημένη κατά 9%, σε σύγκριση με το μέσο όρο της περιόδου 2008/2009, αναμένεται να είναι η διεθνής χρηματιστηριακή τιμή του βαμβακιού για την τρέχουσα εμπορική περίοδο, η οποία θα κυμανθεί στα 67 σεντς ανά λίβρα.
Όσον αφορά τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με τη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC), οφείλεται στην Κίνα, όπου αναμένεται η καλλιέργεια του βαμβακιού να μειωθεί σε 6,75 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή 16% λιγότερο από την περίοδο 2008/2009. Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή του βαμβακιού στην Ινδία προβλέπεται να αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, στους 5,3 εκατ. τόνους, μια αύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 8% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Η παραγωγή βαμβακιού στο νότιο ημισφαίριο θα κινηθεί ανοδικά κατά 4% και θα φτάσει τους 2,1 εκατ. τόνους το 2009/10, εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής σε Αυστραλία και Αργεντινή. Οι προβλέψεις για την Βραζιλία μιλάνε για ελαφρά μείωση της παραγωγής. Το εκκοκκισμένο βαμβάκι προβλέπεται ότι θα ανακάμψει κατά 2% και θα αγγίξει τους 23,6 εκατ. τόνους το 2009/2010 λόγω της γενικότερης οικονομικής ανάκαμψης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Η Ασία εκτιμάται ότι θα παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες ίνας ενώ η προβλεπόμενη κατανάλωση αναμένεται να κινηθεί ανοδικά κατά 620.000 τόνους και να αγγίξει συνολικά τους 18,3 εκατ. τόνους, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί στο 77% της παγκόσμιας χρήσης εκκοκκισμένου βάμβακος. Όσον αφορά τις εισαγωγές στην Κίνα, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 18%, κάτι που σημαίνει ότι θα φτάσουν τους 1,8 εκατ. τόνους. Πάντως υπάρχουν επιφυλάξεις για τις κινέζικες εισαγωγές από την ICAC, αφού το μέγεθός τους θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις ποσοστώσεις κατά την εισαγωγή και την διαχείριση των αποθεμάτων. Οι εξαγωγές από Ινδία αναμένεται να ανέλθουν σε 1,4 εκατ. τόνους, ενώ οι εξαγωγές από το Ουζμπεκιστάν και την Αυστραλία αναμένεται επίσης να αυξηθούν. Αντίθετα οι εξαγωγές των ΗΠΑ αναμένεται να μειωθούν κατά 18% και να κυμανθούν στους 2,4 εκατ. τόνους.

Ελλάδα

«Φέτος η τιμή που αγοράσθηκε το βαμβάκι ήταν αυξημένη κατά 50% σε σχέση με πέρσι (από 20 πήγε 31 λεπτά)», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας κ. Θ. Κοκκινούλης. «Όσον αφορά τη συνολική έκταση που καλλιεργήθηκε με βαμβάκι στη χώρα μας ανέρχεται σε 2.335.000 στρέμματα που δίνουν πλήρη την ενίσχυση (80 ευρώ/ στρ). Η επιδότηση θα δοθεί όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, δηλαδή ανάλογα με την περιοχή και την απόδοση ανά στρέμμα», δήλωσε ο κ. Κοκκινούλης. Πάντως το ΥπΑΑΤ πρόκειται να επανεξετάσει τον κατάλογο με την απόδοση ανά στρέμμα και ανά περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: