4 Νοε 2009

Επίδομα με δόσεις

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ανώτατο όριο συνολικού οικογενειακού επιδόματος από 14.000 ευρώ - 21.500 ευρώ. Το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Το πρώτο μέρος θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα και το δεύτερο μέρος το 2010. Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση θα χορηγείται και το ύψος της ενίσχυσης.
Η έκτακτη ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη και δεν θα υπολογίζεται τελικώς στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ, του πολυτεκνικού επιδόματος και οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Ωστόσο περισσότεροι από 200.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη 550 - 700 ευρώ θα είναι, όπως όλα δείχνουν, οι μεγάλοι χαμένοι των πολυδιαφημισμένων μέτρων στήριξης. Σύμφωνα με το προσχέδιο μένει «εκτός νυμφώνος» περίπου το 20% του συνόλου των χαμηλοσυνταξιούχων που ζουν με λιγότερα από 700 ευρώ το μήνα, οι οποίοι όμως είχαν λάβει προ εξαμήνου περίπου το έκτακτο επίδομα των 500 ευρώ που έδωσε –αντί αυξήσεων- η τότε κυβέρνηση Καραμανλή. Επίσης το νομοσχέδιο εξαιρεί όσους συνταξιούχους του ΟΓΑ έχουν σύνταξη πάνω από 550 ευρώ το μήνα (7.750,42 ευρώ το χρόνο).
Από άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου προκύπτει ότι:
Χάνουν την «Ενίσχυση Κοινωνικής Αλληλεγγύης» οι μισθωτοί με παιδιά, εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους δεν προέρχεται από εισόδημα από μισθωτή εργασία ή και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Εξαιρούνται έτσι ακόμα και τα περίφημα «μπλοκάκια των 700 ευρώ», συμβασιούχοι έργου αλλά και εκπαιδευόμενοι των stage.
Ίδια μοίρα θα έχουν και μακροχρόνια άνεργοι, εφόσον δεν έχουν ανανεώσει την κάρτα ανεργίας ή δεν είχαν εγγραφεί στον ΟΑΕΔ έως τις 3 Νοεμβρίου 2009.

Ειδικότερα: - Με ένα παιδί το ύψος ενίσχυσης θα είναι 700 ευρώ, εφόσον το ανώτατο όριο συνολικού οικογενειακού επιδόματος φθάνει τις 14.000 ευρώ. - Με δύο παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 800 ευρώ, εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.500 ευρώ. - Με τρία παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1,000 ευρώ, εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 27.000 ευρώ. - Με τέσσερα παιδιά, το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1,100 ευρώ, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 18.500 ευρώ. - Με πέντε παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει στα 1.200 ευρώ, εφόσον το συνολικό οικογενειακό επίδομα δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, και - Με έξι παιδιά και άνω το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 1.300 ευρώ, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 21.500 ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, συνολικά επωφελούνται 2.500.000 πολίτες περίπου, αριθμός που είναι πολύ κοντά στο όριο της φτώχειας (ποσοστό 22-23%).


Εκτός των 444.500 δικαιούχων επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης άλλα 2 εκατ. άτομα θα επωφεληθούν από ενισχύσεις εφόσον εντάσσονται στην κατηγορία ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Συγκεκριμένα: Συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη από τον ΟΓΑ (με εισοδηματικά κριτήρια της κλίμακας του ΕΚΑΣ) θα ενισχυθούν με 300 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 850.000 άτομα. Συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ με 300 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 360.000. Χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, γήρατος, αναπηρίας κλπ. και δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 170.000. Ατομα με ειδικές ανάγκες που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 185.000. Νεφροπαθείς που λαμβάνουν διατροφικό επίδομα θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 13.000. Απροστάτευτα παιδιά (του Ν. 4051/1960 και ΠΔ 108/83) θα ενισχυθούν με 400 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 25.000 άτομα. Άποροι δικαιούχοι βιβλιαρίου ανασφάλιστου του Ν.Δ 57/1973 θα ενισχυθούν επίσης με 400 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 100.000.Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Πρόκειται για 400.000 άτομα.

Όσον αφορά σε εκείνους που θα πληρώσουν την ενίσχυση των ασθενέστερων, ο υπουργός σημείωσε ότι οι 300 μεγαλύτερες και πολύ κερδοφόρες εταιρείες και τράπεζες της χώρας τα τελευταία πέντε χρόνια ευνοήθηκαν από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Παράλληλα, δήλωσε ότι θα συνεισφέρουν και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας άνω των 600 χιλ. ευρώ και οι οποίοι -όπως τόνισε- συνέβαλλαν λόγω του ΕΤΑΚ πολύ χαμηλότερα από την πραγματική φοροδοτική τους ικανότητα. Πρόκειται συνολικά για 60.285 ιδιοκτήτες ακινήτων. Δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι περιουσίες κάτω από 600 χιλ. ευρώ. Η ακίνητη περιουσία που ανήκει σε νομικά πρόσωπα και φορολογείται με 6% δεν θα επιβαρυνθεί με νέους φόρους. Η εκκλησιαστική περιουσία που αξιοποιείται εμπορικά θα φορολογηθεί με συντελεστή 0,3%, όπως δηλαδή οι κοινωφελείς οργανισμοί.

Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ
Έντονη κριτική ασκήθηκε από την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κα Β. Παπανδρέου, η οποία επισήμανε ότι η κατάσταση στα δημοσιονομικά είναι πολύ χειρότερη από ότι την παρουσιάζει η κυβέρνηση και πως πρέπει να ακουστεί η αλήθεια και να ληφθούν άμεσα μέτρα. 'Αλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισήμαναν ότι το νομοσχέδιο παρουσιάζει ελλείμματα σε σχέση με τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς αφήνει εκτός κάποιες κοινωνικές ομάδες και δεν κάνει αναφορά στο επίδομα θέρμανσης, ενώ την ίδια ώρα, αναμένεται επιβολή φορολόγησης στα καύσιμα, που θα επιβαρύνει περαιτέρω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ακόμη, αντιδράσεις υπήρξαν για την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ακίνητες περιουσίες άνω των 600.000 ευρώ, καθώς επισημάνθηκε ότι νομιμοποιείται μια επιλογή της ΝΔ, η οποία είχε καταγγελθεί από το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη εντονότερη κριτική ασκήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, ο οποίος προσήλθε στη συνεδρίαση για να επικρίνει τον Γ. Παπακωνσταντίνου για τον τρόπο που χειρίστηκε το - πρώτο - νομοσχέδιο, επισημαίνοντάς του ότι δεν θα πρέπει στο εξής οι βουλευτές και τα κοινοβουλευτικά όργανα να αιφνιδιάζονται και να πληροφορούνται το περιεχόμενο των νομοσχεδίων από τα μέσα ενημέρωσης.Ο κ. Φ. Πετσάλνικος φέρεται να είπε ότι όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τους αγρότες θα πρέπει να εξεταστούν με περισσότερη προσοχή και έφερε ως παράδειγμα αγρότες άνω των 60 ετών, οι οποίοι δεν έχουν πλέον προστατευόμενα μέλη και δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες δικαιούχων του επιδόματος. «Πρέπει να δοθεί προσοχή στις κατηγορίες δικαιούχων και στα κριτήρια» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής. Ο κ. Πετσάλνικος άσκησε κριτική και στο θέμα της κατάργησης του μέτρου της απόσυρσης των ΙΧ. Αργότερα, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έγιναν επισημάνσεις και από υπουργούς, μεταξύ των οποίων ο Ευ. Βενιζέλος και η Κ. Μπατζελή και εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το γεγονός ότι τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος είναι αποκλειστικά φορολογικά. Ειδικότερα σημειώθηκε η παρατήρηση ότι ίσως σημειωθούν αδικίες, δεδομένου ότι πολλοί φορολογούμενοι κρύβουν τα εισοδήματά τους από την Εφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: