25 Νοε 2009

Κατακραυγή για την καταστροφή ελαιοδέντρων Παλαιστινίων

Η ισραηλινή αστυνομία παραμένει αδρανής όταν Εβραίοι έποικοι καταστρέφουν ελαιόδεντρα που ανήκουν σε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, καταγγέλλει με σημερινή της ανακοίνωση η ισραηλινή οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Yesh Din.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι ισραηλινές αρχές διερευνούν 69 περιστατικά στα οποία εβραίοι έποικοι καταγγέλλεται ότι κατέστρεψαν καλλιέργειες Παλαιστινίων, αλλά καμία από τις περιπτώσεις δεν κατέληξε στην απαγγελία κατηγοριών.
Οι περισσότερες ζημιές έγιναν σε ελαιόδεντρα, καταστράφηκαν όμως και άλλα οπωροφόρα δέντρα όπως λεμονιές και αμυγδαλιές, τονίζει η οργάνωση.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι φέτος το μάζεμα της ελιάς υπήρξε σχετικά «ήρεμο» το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όταν ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν στη Δυτική Όχθη για να προστατεύσουν τους παλαιστίνιους αγρότες από τους μαχητικούς εβραίους εποίκους, οι οποίοι συχνά αναλαμβάνουν δράση στη διάρκεια της συγκομιδής.
Η Yesh Din ωστόσο ανακοίνωσε ότι εκείνη την περίοδο δέχθηκε πολλές καταγγελίες από Παλαιστίνους ότι εκατοντάδες δέντρα καταστράφηκαν.
Από τις 69 υποθέσεις που ερευνώνται από το 2005, 49 έκλεισαν, 14 παραμένουν σε εκκρεμότητα και οι υπόλοιπες βρίσκονται στον εισαγγελέα, αλλά δεν έχει απαγγελθεί ούτε μία κατηγορία, προσθέτει η οργάνωση.
Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ δήλωσε ότι εξετάζει τα καταγγελλόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: