11 Νοε 2009

Πίνε φρέσκο ελληνικό γάλα

Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα διατηρεί τα πρωτεία της κατανάλωσης, καθώς το ποσοστό συμμετοχής στο σύνολο της διαμορφώθηκε σε 44,4% το 2008, όμως παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού αυτού τη τελευταία διετία. Αντίθετα, το γάλα υψηλής παστερίωσης αύξησε εντυπωσιακά το ποσοστό συμμετοχής του επί της συνολικής αγοράς το 2008. Η κατηγορία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης κάλυψε μερίδιο 25,8% της συνολικής αγοράς γάλακτος. Το αντίστοιχο ποσοστό για το ισοδύναμο του συμπυκνωμένου γάλακτος, διαμορφώθηκε σε 27,2% το 2008, ενώ η κατανάλωσή του είναι φθίνουσα.
Τα παραπάνω αναφέρει νεότερη έκδοση σχετικής κλαδικής μελέτης της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP Group. Όπως υποστηρίζει η μελέτη το σύνολο της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής αγελαδινού γάλακτος καθορίζεται από το καθεστώς των ποσοστώσεων. Η αύξηση της ποσόστωσης του αγελαδινού γάλακτος για την Ελλάδα, σε 837 χιλ. τόνους, ενισχύει τα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Η μείωση της κατανάλωσης φρέσκου γάλακτος ανησυχεί τους Έλληνες γαλακτοπαραγωγούς, αφού αναμένεται να υπάρξουν μεγαλύτερες «πιέσεις» στις τιμές παραγωγού, ενώ την ίδια στιγμή οι γαλακτοβιομηχανίες θα μπορούν να βρίσκουν από τις χώρες της Ε.Ε. «φθηνή» πρώτη ύλη για το γάλα υψηλής παστερίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: