25 Νοε 2009

Οι Νέοι Αγρότες έμειναν χωρίς χρήματα

«Δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν όλοι οι Νέοι Αγρότες που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα, καθώς ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης εξήγγειλε ότι θα ενταχθούν όλοι στο σχετικό μέτρο, ωστόσο δεν δέσμευσε και τα σχετικά κονδύλια».
Το αποκάλυψε η υπουργός κα Κατερίνα Μπατζελή στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ όπου για 4,5 ώρες μαζί με τον υφυπουργό κ. Μιχάλη Καρχιμάκη συζήτησαν διεξοδικά τα αγροτικά θέματα με περίπου 50 βουλευτές του κόμματος από αγροτικούς νομούς.
Η κα Μπατζελή ανέφερε ότι για να επιδοτηθούν και οι 8.500 νέοι αγρότες από το πρόγραμμα απαιτείται ποσό 287 εκατ. ευρώ, ενώ οι εγγεγραμμένες πιστώσεις ανέρχονται στα 100 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ιδίως τον τελευταίο υπουργό της κ. Σωτήρη Χατζηγάκη ότι επιχείρησε να εκμεταλλευθεί το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» ρουσφετολογικά, για να εξυπηρετήσει την εκλογική τους πελατεία αλλά και να κερδίσουν ψήφους καλλιεργώντας προσδοκίες που δεν εδράζονται στην πραγματικότητα». Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι υπάρχει πρόβλημα με όλα τα μέτρα του προγράμματος «Αλ. Μπαλτατζής» καθώς σχεδόν σε όλα οι εξαγγελίες των απελθόντων υπουργών (ανέφερε ονομαστικά και τον κ. Αλ. Κοντό) υπερβαίνουν τον διαθέσιμο προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικά ανέφερε τα ολοκληρωμένα προγράμματα αγροτικού χώρου (ΟΠΑΑΧ), για τα οποία οι εξαγγελίες έργων σε δήμους είναι ασύλληπτα μεγάλες σε σχέση με τα κονδύλια που υπάρχουν. Η κα Κατερίνα Μπατζελή αναφέρθηκε και στα σχέδια βελτίωσης επισημαίνοντας ότι υπάρχουν μόνο 80 εκατ. ευρώ διαθέσιμα για νέα προκήρυξη καθώς άλλα 80 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή των σχεδίων βελτίωσης που έχουν ενταχθεί στο 3ο ΚΠΣ και ακόμη οφείλονται χρήματα στους αγρότες από το 2004. Βασικό θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν φυσικά και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Η κα Μπατζελή ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες υπουργικές αποφάσεις για κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις και δεσμεύτηκε ότι θα αναθεωρηθεί ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα ζημιογόνα αίτια. Το θέμα που επισήμαναν και σχεδόν όλοι οι βουλευτές είναι τι θα γίνει με τις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις, για τις οποίες έχει γίνει ήδη η προεργασία από τον ΕΛΓΑ με εντολή της προηγούμενης κυβέρνησης και έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες στους παραγωγούς. Γι' αυτές τις περιπτώσεις η κα Μπατζελή αποκάλυψε ότι δόθηκε εντολή στον ΕΛΓΑ να προσδιορίσει με ακρίβεια το ακριβές κόστος τους ώστε στη συνέχεια να γίνει συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών για το αν υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν άνοιξε τα χαρτιά της για το τι θα κάνει με το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής», αν και, όπως εξήγησε, μελετώνται διάφορα ενδεχόμενα (συν τοις άλλοις πρέπει να βρει και 567 εκατ. για τον καπνό). Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να έχει καταλήξει στις αποφάσεις της στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ χρειάζεται την πολιτική στήριξη συνολικά του ΠΑΣΟΚ αφού αναμένει οξείες αντιδράσεις ειδικά από νομάρχες και δημάρχους που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: