10 Νοε 2009

Γαστρονομικός τουρισμός στην Ελλάδα

Το ζευγάρι των ξένων προσπαθούσε, με σπαστά ελληνικά και χειρονομίες, να εξηγήσει στην ηλικιωμένη Κρητική τί έψαχνε. Η 70χρονη γυναίκα έβγαλε ένα επιφώνημα έκπληξης, όταν αντιλήφθηκε ότι αυτό που ζητούσαν οι ξένοι ήταν ...αγκιναράκια τουρσί Γέργερης και ξινόχοντρο τραχανά Σητείας.
Οι δύο Αμερικανοί δεν είναι "παράξενοι ταξιδιώτες". Αποτελούν μέρος μιας ολοένα μεγαλύτερης ομάδας ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ (σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του "Cornell University", το 50% των Αμερικανών τουριστών), που εκφράζουν ενδιαφέρον για εκδηλώσεις γαστρονομικού τουρισμού στο επόμενο ταξίδι τους. Ήδη, ένας στους δέκα Αμερικανούς ταξιδιώτες (αναλογία που εκτιμάται ότι είναι υψηλότερη στην Ευρώπη) περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του γαστρονομικές και οινικές δραστηριότητες, με αυξημένο ενδιαφέρον για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάποιου τόπου.
H Ελλάδα θα μπορούσε να προσφέρει πακέτα γαστρονομικού/οινικού τουρισμού με μεγάλη απήχηση, διοργανώνοντας από γευσιγνωσίες ελαιολάδου και τυριών, μέχρι μαθήματα παρασκευής χαρακτηριστικών ελληνικών προϊόντων (πχ, λιαστή ντομάτα) και γλέντια με την ευκαιρία παραγωγής ρακής ή κρασιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: