28 Νοε 2009

275 εκατ. ευρώ για αντιμετώπιση ζωονόσων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση συνολικού ποσού 275 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των 224 εθνικών προγραμμάτων των κρατών μελών για την αντιμετώπιση το 2010 των διαφόρων ζωονόσων.
Συγκεκριμένα, για το επόμενο έτος εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για 76 ετήσια ή πολυετή προγράμματα εκρίζωσης 10 σημαντικών νοσημάτων των ζώων. Η συνολική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωση στα εν λόγω προγράμματα είναι περίπου 174 εκατ. ευρώ.
Ο αυξημένος προϋπολογισμός για το 2010 οφείλεται κυρίως σε κονδύλια για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων σε πολλά κράτη μέλη και για την έγκριση, για πρώτη φορά, προγράμματος εκρίζωσης της φυματίωσης των βοοειδών για τη Βρετανία.
Τα προγράμματα φυματίωσης είναι δαπανηρά και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χορηγήσει 12 εκατ. ευρώ στην Ιρλανδία, 10 εκατ. ευρώ στη Βρετανία και 7,5 εκατ. ευρώ στην Ισπανία. Στο πλαίσιο της εν λόγω χρηματοδότησης, δίνεται προτεραιότητα στις νόσους με πιθανότητα μετάδοσης στον άνθρωπο. Δαπανώνται σημαντικά ποσά για την εκρίζωση της βρουκέλλωσης, της φυματίωσης και της λύσσας.
Μετά την επιτυχία των προγραμμάτων κατά τα τελευταία έτη, με τα οποία έχει εκριζωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου η λύσσα στο δυτικό τμήμα της Ευρώπης, το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας το 2010 θα επικεντρωθεί στα κράτη μέλη στα ανατολικά σύνορα της Κοινότητας με χρηματοδότηση σχεδόν 12 εκατ. ευρώ προς το σκοπό αυτό. προγράμματα ελέγχου ζωονόσων.
Τα προγράμματα αντιμετώπισης της σαλμονέλας επεκτάθηκαν περαιτέρω φέτος με τη συμπερίληψη δραστηριοτήτων σε εκτροφεία γαλοπούλας (πλέον καλύπτονται οι γαλοπούλες κρεατοπαραγωγής, ωοτοκίας και οι κτηνοτρόφοι).
Για το 2010 έχει προβλεφθεί χρηματοδοτική συνεισφορά 26 εκατ. ευρώ για τον έλεγχο της ζωονοσογόνου σαλμονέλας σε σμήνη πουλερικών και γαλοπουλών σε 25 κράτη μέλη.
Επίσης, τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες επιτήρησης της γρίπης των πτηνών στα πουλερικά και στα άγρια πτηνά κατά το 2010 με τη χρηματοδοτική συνδρομή της Κοινότητας όσον αφορά στις δαπάνες για τις εργαστηριακές δοκιμές και τις δειγματοληψίες άγριων πτηνών. Θα διατεθούν για το σκοπό αυτό από τον προϋπολογισμό της Κοινότητας περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου, η Επιτροπή συμφώνησε να διαθέσει 67 εκατ. ευρώ για να συνδράμει τα κράτη μέλη όσον αφορά την υποχρεωτική παρακολούθηση των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών, καθώς και για τα μέτρα εκρίζωσης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών («τρελές αγελάδες») και της τρομώδους νόσου των προβάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: