16 Οκτ 2009

Άναψαν φωτιές στο κέντρο του Παρισιού οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες

Στην Ελλάδα οι κτηνοτρόφοι ζητούν «φτηνές» ζωοτροφές αλλά δεν βρίσκουν, το καλαμπόκι έφτασε να αγοράζεται στα 13 λεπτά/ κιλό, ενώ το σιτάρι έχει «ανοικτή» τιμή. Και ενώ αυτά συμβαίνουν εδώ, στη Γαλλία οι αγρότες ξεσηκώθηκαν και έκαψαν μπάλες σιτηρών και λάστιχα στον πιο εμπορικό δρόμο του Παρισιού, τα Ηλύσια Πεδία, την Παρασκευή (16/10/2009).

Πολλοί παραγωγοί φορούσαν πινακίδες με την εικόνα ενός ατόμου που πνίγεται και έγραφαν «Σαρκοζί: η γεωργία πρέπει να πληρώσει αυτήν την τιμή;». Την ίδια στιγμή εκατοντάδες συνάδελφοί τους έκλειναν τους κεντρικούς αυτοκινητόδρομους της χώρας, στην Τουλούζη της νότιας Γαλλίας, στο Καλαί προς τη Μεγάλη Βρετανία και στο Μοσέλε στα βορειοανατολικά. Διαμαρτυρήθηκαν με αυτόν τον τρόπο για τη μεγάλη πτώση τιμών σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, τα οποία, όπως λένε, έχουν μειωθεί σε επίπεδα ρεκόρ από το 2007. Οι αγρότες ζητούν από την γαλλική κυβέρνηση οικονομική ενίσχυση για να αντιμετωπίσουν τη μείωση των εισοδημάτων τους.
Ο κ. Ζαν Μισελ Λεμεταγιέρ, επικεφαλής της FNSEA, της μεγαλύτερη αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, ζήτησε από τους διαμαρτυρόμενους παραγωγούς, να πιέσουν την κυβέρνηση να τους χορηγήσει «μεγάλο σχέδιο έκτακτης ανάγκης», που θα περιλαμβάνει πακέτο ενίσχυσης ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τη μορφή άτοκων δανείων, πληρωμή άμεσα της κρατικής ενίσχυσης, καθώς και φοροαπαλλαγές, που θα βοηθήσουν να αντέξουν οι παραγωγοί τον ανταγωνισμό. Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας κ. Μπρούνο Λε Μερ, αναγνώρισε τα «δίκαια» προβλήματα των αγροτών, δηλώνοντας ότι είναι διατεθειμένος να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση των αγροτών για το τρέχον έτος. Ο κ. Μπρούνο λε Μερ υποσχέθηκε να πιέσει παρασκηνιακά την Ε.Ε. για μεγαλύτερες ρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, τα έσοδα των αγροτών το 2009 θα μειωθούν κατά 20%, ενώ και για το 2008 παρουσίασαν μείωση 20%, αν και οι αγρότες επιμένουν ότι η μείωση του εισοδήματος φέτος ήταν η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Γάλλοι σιτοπαραγωγοί, κατά τη διαμαρτυρία στο κέντρο του Παρισιού, υποστήριξαν στα μέσα ενημέρωσης ότι αναγκάζονται να πουλάνε μέχρι και 30% κάτω του κόστους. Όπως τόνιζαν το κόστος για την παραγωγή ενός τόνου σιταριού είναι 134 ευρώ, αλλά η τιμή που πουλάνε το προϊόν τους δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Υπενθυμίζουν ότι πριν δύο χρόνια το κόστος ήταν 110 ευρώ και πουλούσαν πάνω από 200 ευρώ. Στο μεταξύ, νέο κύμα μαζικών κινητοποιήσεων από τους γαλακτοπαραγωγούς της Ευρώπης, αναμένεται ενόψει της προσεχούς τακτικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, τη Δευτέρα και την Τρίτη (19 και 20 Οκτωβρίου). Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κομισιόν - μεταξύ αυτών και η δυνατότητα στα κράτη μέλη να χορηγήσουν εθνικές de minimis ενισχύσεις μέχρι 15.000 ευρώ στους αγελαδοτρόφους και της εξαγοράς ατομικών ποσοστώσεων παραγωγής - δεν είναι αρκετά σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους και για το λόγο αυτό έχουν εξαγγελθεί κινητοποιήσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γάλακτος (ΕΜΒ), σε κάλεσμά του προς όλους τους γαλακτοπαραγωγούς της ΕΕ, ανέφερε ότι «θα συγκεντρωθούν αρκετές χιλιάδες γαλακτοπαραγωγοί και εκατοντάδες τρακτέρ στο δρόμο για το Λουξεμβούργο, για να απαιτήσουν από τους υπουργούς στήριξη του εισοδήματός τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: