5 Οκτ 2009

Άνετη νίκη ΠΑΣΟΚ, νύχτα σοκ για ΝΔ

Ο εκλογικός θρίαμβος του ΠΑΣΟΚ με πάνω από δέκα ποσοστιαίες μονάδες διαφορά και η άνετη πλειοψηφία των 160 εδρών, σε συνδυασμό με την πρωτοφανή και ιστορικών διαστάσεων μείωση της δύναμης της Νέας Δημοκρατίας, είναι το νέο πολιτικό τοπίο που ανέδειξαν οι κάλπες της 4ης Οκτωβρίου. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της Ιπποκράτους. Σοκ στη ΝΔ που «ζούσε στο κόσμο της» και παραίτηση του «κουρασμένου» πρωθυπουργού. Τα πρωτοκλασάτα στελέχη αδυνατούν να δείξουν ένα ηγετικό και με ιδεολογική ταυτότητα προφίλ που να μπορεί να συνενώσει όλες τις τάσεις του κόμματος.

Το ΚΚΕ διατήρησε τη θέση του τρίτου κόμματος, αλλά το ποσοστό (7,6%) περιορίστηκε σε σχέση με το 2007 (8,1%). Η κ. Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα, «αναντίστοιχο με την επιρροή και το ρόλο του ΚΚΕ στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων».

Ο ΛΑΟΣ, όπως σημείωσε ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, πέτυχε το στόχο της εκλογής 15 βουλευτών, αυξάνοντας τη δύναμη του στο 5,6% από 3,8% το 2007. «Στα καλά θα είμαστε μαζί, στα γκρίζα απέναντι» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Για «μικρή αλλά σημαντική νίκη» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας. Πράγματι, ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε το βασικό του στόχο, δηλαδή την είσοδό του στη Βουλή, το ποσοστό του (4,5%) όμως είναι μικρότερα από τις εκλογές του 2007 (5%) και ασύγκριτα με την περίοδο της δημοσκοπικής «έκρηξης» πριν από ενάμισι περίπου χρόνο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκέντρωσαν ποσοστό της τάξεως του 2,5%, αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή. «Θα συνεχίσουμε όχι μόνο να ασκούμε τεκμηριωμένη κριτική, αλλά να καταθέτουμε προτάσεις διεξόδου και να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες», είπε ο επικεφαλής της εκστρατείας του κόμματος κ. Νίκος Χρυσόγελος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: