1 Οκτ 2009

Τρόμος από ρίχτερ στον Ειρηνικό Ωκεανό

Μετά το φονικό τσουνάμι που σάρωσε τις νήσους Σαμόα, άλλη μία θεομηνία χτύπησε τους ανθρώπους στο επονομαζόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό, την περιοχή με τη μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα στον πλανήτη. Λίγες ώρες μετά τον σεισμό των 8,3 ρίχτερ στο σύμπλεγμα των Σαμόα, δύο ισχυρες σεισμικές δονήσεις 7,9 και 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισαν τη Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Στέλεχος του υπουργείου Υγείας στην Τζακάρτα δήλωσε ότι οι νεκροί από αυτόν τον σεισμό μπορεί να ξεπεράσουν και τους 1.000. Χιλιάδες είναι οι τραυματίες, ενώ σε πολλές χιλιάδες υπολογίζονται οι κάτοικοι που δεν πρόλαβαν να βγουν από τα σπίτια τους και ήταν και χθες θαμμένοι στα συντρίμμια. Οι σοβαρές ζημιές στα δίκτυα κοινής ωφελείας έχουν καταστήσει την επικοινωνία προβληματική, καθώς τα σωστικά συνεργεία έσπευδαν στην πληγείσα περιοχή για να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στην πόλη Παντάνγκ της Δυτικής Σουμάτρας, η οποία έχει 800.000 κατοίκους. Ο σεισμός της Ινδονησίας καταγράφηκε λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα τοπική ώρα (χθες το πρωί, ώρα Ελλάδος), με επίκεντρο σε απόσταση 53 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης Παντάνγκ.
Νέος σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 5 περίπου τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος). Ο σεισμός σημειώθηκε νοτίως της ζώνης που είχε πληγεί χθες από σεισμική δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών.
Σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών σημειώθηκε σε μικρό εστιακό βάθος στην κεντρική Καλιφόρνια νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ανακοίνωσε το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο σεισμός έπληξε μία αραιοκατοικημένη περιοχή σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το Κίλερ της Καλιφόρνιας και 237 χιλιομέτρων δυτικά του Λας Βέγκας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή υλικές ζημιές.
Ο σεισμός των 9,1 Ρίχτερ που προκάλεσε το τσουνάμι του 2004 αποσταθεροποίησε το διαβόητο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, σε απόσταση 8.000 χιλιομέτρων, και πιθανότατα και άλλες σεισμογενείς περιοχές, αναφέρουν Αμερικανοί γεωλόγοι. Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι οι ισχυροί σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν δονήσεις σε μακρινές αποστάσεις, ένα φαινόμενο που θυμίζει ντόμινο. Όμως η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, δείχνει ότι οι νέοι σεισμοί μπορούν να συμβούν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων ακόμα και μήνες μετά την αρχική δόνηση που τους πυροδότησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: