25 Σεπ 2009

Εγκαινιάστηκε το KAUST στη Σαουδική Αραβία

Εγκαινιάστηκε και περιμένει και τους Έλληνες φοιτητές που αναζητούν γνώση.
Στα παράλια της πόλης Thuwal στην Σαουδική Αραβία έγιναν τα εγκαίνια του πανεπιστημίου KAUST (The King Abdullah University of Science and Technology) παρουσία του Βασιλιά Αμπντάλα. Το νέο πανεπιστήμιο που κόστισε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια είναι έτοιμο να υποδεχθεί νέους από τη Σαουδική Αραβία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.


Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας εγκαινίασε στις 24/9/2009 το Πανεπιστήμιο, που αποτελεί το πρώτο μικτό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας αυτής. Στην τελετή των εγκαινίων του πανεπιστημίου, που διαθέτει τεχνολογικό εξοπλισμό αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, παρέστησαν πολλοί αρχηγοί κρατών καθώς και επιφανείς ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο.

Διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό και εξειδικευμένα εργαστήρια για πολλούς τομείς, όπως και το 14ο πιο γρήγορο και εξελιγμένο υπολογιστή του κόσμου.
Το νέο πανεπιστήμιο έγινε με σκοπό να αναπτύξει το μορφωτικό επίπεδο των νέων της περιοχής προκείμενου να συμβάλλουν στο μέλλον στην καλύτερη ανάπτυξη της χώρας.
Η καινοτομία του ιδρύματος είναι ότι απευθύνεται και στα δύο φύλα, έτσι γυναίκες και άντρες θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα στην ίδια αίθουσα ενώ δεν θα είναι υποχρεωτική η μαντίλα στις γυναίκες κατά την παρουσία τους εκεί.
Η Σαουδική Αραβία είναι μία από τις πιο αυστηρές μουσουλμανικές χώρες και το φαινόμενο του διαχωρισμού ανάμεσα στα δύο φύλα είναι πολύ έντονο.
Οι γυναίκες φοιτήτριες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να οδηγούν, πράγμα το οποίο δεν επιτρεπόταν και όταν έμπαιναν σε κάποιο αυτοκίνητο έπρεπε υποχρεωτικά να κάτσουν στο πίσω κάθισμα.

«Δεν ορίσαμε ποσοστώσεις ανδρών και γυναικών. Αυτό που επιδιώκει το KAUST είναι οι καλύτεροι του κόσμου», δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Αλί αλ Νουαϊμί, ο οποίος έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου.
Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν αυτόν τον μήνα με 300 φοιτητές ενώ μέχρι το 2010 αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως με 800 φοιτητές.
Οι αρχές της χώρας είπαν πως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα χρηματοδοτήσουν με 400 δις δολάρια το πανεπιστήμιο για την εκτέλεση ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: