22 Σεπ 2009

Επιχείρηση εκκένωσης της «ζούγκλας» του Καλαί

Επιχείρηση εκκένωσης του πρόχειρου καταυλισμού μεταναστών στο Καλαί της Γαλλίας, ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.
Προς κ. Μαρκογιαννάκη που σε τηλεοπτική εκπομπή υποστήριζε ότι δεν μπορεί να στείλει τους μετανάστες στις χώρες τους οι Γάλλοι τους απελαύνουν. Αν η επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί απλά ας κάνει υπουργό έναν Γάλλο.


Εκατοντάδες αστυνομικοί έφτασαν στην αποκαλούμενη «ζούγκλα» όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες μετανάστες προσπαθώντας να περάσουν στη Βρετανία. Σύμφωνα με το BBC, η αστυνομία απομάκρυνε περίπου 300 μετανάστες, ενώ άλλοι 1.000 εκτιμάται πως είχαν φύγει πριν φτάσουν οι αστυνομικές δυνάμεις.
Από την επιχείρηση δεν έλειψαν τα επεισόδια, καθώς ακτιβιστές είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να αποτρέψουν την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων.
Οι μετανάστες που συνελήφθησαν θα οδηγηθούν σε κέντρα κράτησης, έως ότου ξεκινήσει η διαδικασία απέλασής τους.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Μετανάστευσης, πολλοί από τους 276 συλληφθέντες θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα, η οποία είναι η πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ε.Ε.
Την ίδια στιγμή, εξέγερση εκδηλώθηκε χθες στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Παγανή της Μυτιλήνης, με τους 650 ενήλικες και ανήλικους κρατουμένους να έχουν καταλάβει τον προαύλιο χώρο του κέντρου, διεκδικώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: