4 Σεπ 2009

Λίγα παιδιά κάνουν οι Γερμανίδες

Η γονιμότητα των Γερμανίδων παραμένει μία από τις πιο χαμηλές της Ευρώπης. Μόλις 1,38 παιδιά αντιστοιχούν σε κάθε Γερμανίδα, σύμφωνα με τα επίσημα ποσοστά που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα για το 2008, παρά την οικογενειακή πολιτική κατά της υπογεννητικότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

Το 2008 υπήρξε μια βελτίωση κατά 0,01 μονάδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οπότε και η αντιστοιχία ήταν 1,37 παιδιά ανά Γερμανίδα.

Εδώ και 18 χρόνια, η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθεί μάταια να αυξήσει αυτό το ποσοστό στα 1,4 παιδιά ανά γυναίκα. Μάλιστα τα τελευταία 40 χρόνια ο δέικτης γονιμότητας, που καθορίζεται από το μέσο όρο των παιδιών που αντιστοιχούν σε κάθε γυναίκα μεταξύ 15 και 45 ετών, παραμένει στη Γερμανία μεταξύ του 1,3 και του 1,4, σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που, αυτή τη στιγμή, φτάνει περίπου στο 1,5.

Η κυβέρνηση της 'Αγγελα Μέρκελ προέβη σε πολλές πρωτοβουλίες προκειμένου να προωθήσει τις γεννήσεις στη Γερμανία. Δημιούργησε μάλιστα ένα γονεϊκό μισθό, αφορολόγητο, τον οποίο θα λαμβάνει για 14 μήνες εκείνος από τους δύο γονείς που σταματά να εργάζεται, ένας νόμος που είχε μεγάλη επιτυχία και βοήθησε σημαντικά στην αύξηση των γεννήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: