8 Σεπ 2009

Το τάμα και οι ελληνικές κομπόστες


Ένα τάμα στο μοναστήρι, ένας Έλληνας διευθυντής του Άκτορα στη Ρωσία, μια συμφωνία 100 εκατ. ευρώ με μια ημικρατική ρωσική εταιρεία από τον χώρο τον κατασκευών και στην μέση το ελληνικό ροδάκινο.


Η άκρη του νήματος στην επιχείρηση απορρόφησης του ελληνικού ροδάκινου θα πρέπει να αναζητηθεί εφτά μήνες πριν, στην Ιερά Μονή Παναγιάς Δοβρά στην Ημαθία, όπου βρέθηκαν Ρώσοι αξιωματούχοι συνεργάτες του προέδρου της ρωσικής δημοκρατίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Μαζί τους βρισκόταν και ο γεννημένος στη Ρωσία από Έλληνες γονείς, γενικός διευθυντής του Άκτορα στη Μόσχα, Σίμος Παναγιωτίδης, «γνώριμος» του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Κιλτίδη, τον οποίο και κάλεσε να συναντηθεί με τους Ρώσους προσκυνητές, ώστε να δοθεί λύση στο «μπλόκο» που είχαν επιβάλει στα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα οι ρωσικές αρχές λόγω ελλιπών υγειονομικών ελέγχων.
Την απορρόφηση των ελληνικών ροδακίνων ανέλαβε η μεταλουργική εταιρεία Zarubezhtsvetmet, που ιδρύθηκε το 1971 και δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών, των ανακαινίσεων και της μεταλλουργίας. Το 1994 το Δημόσιο μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αποκτώντας το 24%.

Μέχρι σήμερα η Zarubezhtsvetmet έχει αναλάβει έργα σε τουλάχιστον 24 χώρες, μεταξύ άλλων στην Αίγυπτο, στην Τουρκία, στη Βουλγαρία, στη Γουινέα, στην Πολωνία, στο Βιετνάμ, στη Μογγολία και στην Κούβα. Ενδεικτική των στενών σχέσεων της εταιρείας με την Κούβα είναι ότι στον διαδικτυακό της τόπο μπορεί να δει κανείς φωτογραφίες εργαζομένων της με τον Φιντέλ Κάστρο. Για τις επιχειρηματικές επιτυχίες της η εταιρεία έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με βραβεία όπως το «Golden Mercury» και το «Golden Business of Russia».
Πάντως οι ελληνικές κομπόστες ακόμη δεν έφυγαν από την Αυλίδα. Ίσως χρειαστούν την θυσία της Ιφιγένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: