9 Σεπ 2009

ΕΕ: Βούλιαξε η τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης των γαλακτοπαραγωγών ζήτησε η Γερμανία κατά τη συνάντηση των 27 Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας, στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα (7/9/2009). Η τιμή του γάλακτος έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες δραματικά. Σε πολλές χώρες μάλιστα, όπως τη Γερμανία, η τιμή ανά λίτρο που εισπράττουν οι γαλακτοπαραγωγοί κινείται στα 20 λεπτά.

Αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ απηύθυναν τώρα δραματική έκκληση προς την Κομισιόν, ζητώντας την λήψη άμεσων μέτρων, όπως την αύξηση των τιμών παρέμβασης, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «ερήμωσης των αγροκτημάτων», όπως χαρακτηριστικά λένε, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται παράλληλα η εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου δράσης». Μήπως άργησαν λίγο να καταλάβουν ότι διαλύουν την ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή με τα «πειράματα» του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που επέβαλαν;

«Δεν αρκούν τα μέτρα»
Η γερμανική κυβέρνηση είχε καλέσει την Κομισιόν να ασχοληθεί με το ζήτημα και να συντάξει αναλυτική έκθεση για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρωπαϊκή αγορά γάλακτος. Η έκθεση μπορεί να παρουσιάστηκε χθες ωστόσο δεν φάνηκε να ικανοποιεί την Γερμανίδα υπουργό Γεωργίας Ίλζε Άιγκνερ:
«Συμμεριζόμαστε τις αναλύσεις της Κομισιόν που κάνουν λόγο τεράστιες δυσκολίες στην αγορά, οι οποίες απειλούν την ύπαρξη ορισμένων γαλακτοπαραγωγών. Ωστόσο διαπιστώσαμε ότι τα μέτρα που προτάθηκαν, δεν είναι επαρκή. Παραπέμπουν απλώς σε μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και γι΄ αυτό ζητούμε μια ευρωπαϊκή λύση».

Περιορισμός της παραγωγής;
Η Γερμανίδα υπουργός προτείνει από την πλευρά της τη θέσπιση νομικού πλαισίου που θα προβλέπει τον περιορισμό της παραγωγής προκειμένου να μπει φρένο στην πτώση της τιμής του γάλακτος. Πέρσι ωστόσο οι χώρες - μέλη είχαν αποφασίσει τη σταδιακή αύξηση των ποσοστώσεων και οριστική άρση τους το 2015. Στο πλαίσιο αυτό η αρμόδια για θέματα Γεωργίας κοινοτική επίτροπος Μαριάν Φίσερ -Μποέλ έχει κάνει στο παρελθόν λόγο για ειλημμένη απόφαση που δεν πρόκειται να αλλάξει.

«Είμαι υπέρ μια ελεύθερης αγοράς γάλακτος», αντέτεινε η Ολλανδή υπουργός Γεωργίας Γκέρντα Βέρμπουργκ.
Από την πλευρά του ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Σουηδός ομόλογός της Έσκιλ Έρλαντσον, υπογράμμισε: «Είναι ένα σημαντικό ζήτημα για πολλές χώρες - μέλη και ελπίζω να λάβουμε υπόψη μας εκτός από τα συμφέροντα των αγροτών, εκείνα των μονάδων παραγωγής γάλακτος αλλά και των καταναλωτών».

Ωστόσο από τη δραματική μείωση της τιμής του γάλακτος δεν επωφελούνται μέχρι στιγμής οι καταναλωτές, δεδομένου ότι οι τιμές λιανικής δεν έχουν υποχωρήσει.

Στους κόλπους της ΕΕ φαίνεται να ξαναφουντώνει μια παλιά διαμάχη. Από τη μια πλευρά χώρες όπως η Σουηδία και η Ολλανδία που θεωρούν ιδιαίτερα «ακριβή» την Κοινή Αγροτική Πολιτική και οι οποίες ζητούν λιγότερες κοινοτικές παρεμβάσεις. Από την άλλη πλευρά χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία που ζητούν να συνεχισθεί στον ίδιο βαθμό η στήριξη των αγροτών από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: