3 Σεπ 2009

Στην Ελβετία να ψάχνουν τους φοροφυγάδες


Στην Ελβετία «ξενιτεύονται» οι εύποροι του κόσμου, οι οποίοι αναζητούν έναν επενδυτικό παράδεισο, μετά την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στη χώρα τους. Να τα διαβάσει αυτά ο νέος υπουργός Οικονομικών, που θα αναλάβει μετά τις εκλογές για να δει ποιους να φορολογεί.


Η απόφαση της ελβετικής κυβέρνησης να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ, καθώς και τις γειτονικές Γαλλία και Γερμανία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δεν φαίνεται να προβληματίζει τους υποψήφιους «μετανάστες» – τουλάχιστον όχι εκείνους που μπορούν να θεωρηθούν μόνιμοι κάτοικοι, υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC στην Ελβετία.
«Μπορεί να μην είναι χιλιάδες (γιατί μιλάμε για υψηλά επίπεδα πλούτου), αλλά πρόκειται για σημαντικό μέγεθος», δήλωσε ο Ζέλερ στη διάρκεια συνέντευξης. «Ενδιαφέρον παρατηρείται κυρίως από τις χώρες που έχουν αυξήσει σημαντικά τους φορολογικούς συντελεστές. Υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της φορολογίας και της επιθυμίας ενός εύπορου επενδυτή να αλλάξει χώρα», τονίζει.
Σύμφωνα με τον κ. Ζέλερ, ένας ξένος πελάτης σε ελβετική τράπεζα που αντιμετωπίζει κατηγορίες φοροδιαφυγής στη χώρα του έχει τρεις επιλογές: να μην κάνει τίποτε, να κάνει εθελοντική δημοσιοποίηση των στοιχείων του ή – εάν είναι αρκετά πλούσιος – να μετακομίσει στην Ελβετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: