16 Σεπ 2009

Ξεκίνησε ο αλωνισμός καλαμποκιού

Προβληματισμός κυριαρχεί και φέτος στις τάξεις των παραγωγών καλαμποκιού αλλά και των αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας, καθώς με την έναρξη της συγκομιδής της φετινής καλλιέργειας φάνηκαν και τα πρώτα «άσχημα σημάδια» στις τιμές, που θυμίζουν τα προβλήματα της περσινής χρονιάς.

Τα καλαμπόκια είναι σχεδόν τα μισά από άποψη ποσότητας παραγωγής και όμως οι τιμές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Οι παραγωγοί εμφανίζονται ήδη απογοητευμένοι, καθώς ευελπιστούσαν σε τιμή περίπου 20 λεπτά για να καλύψουν τα καλλιεργητικά τους έξοδα. Στο εμπόριο όμως οι τιμές κυμαίνονται στα 13 - 16 λεπτά το κιλό και οι παραγωγοί αναγκάζονται να το δίνουν στις Ενώσεις άνευ τιμής, με την ελπίδα να «πιάσουν» κάτι καλύτερο. Όποιος λοιπόν αναλάβει την κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, θα γνωρίζει ότι ένα από προβλήματα που θα συναντήσει θα είναι και η φετινή «πτώση» τιμών στο καλαμπόκι και θα πρέπει να βρει τρόπους για την μείωση του κόστους (λιπάσματα, καύσιμα, πρώτες ύλες κ.α.) αν θέλει να συνεχιστεί η καλλιέργεια καλαμποκιού στην χώρα μας.
Ακόμη μια χρονιά φαίνεται να είναι «δύσκολη» για τους Έλληνες παραγωγούς καλαμποκιού, αφού οι τιμές ξεκίνησαν χαμηλά και ενδέχεται αν γίνουν μαζικές εισαγωγές καλαμποκιού από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, να συμπιεσθούν ακόμη περισσότερο. Τα πρώιμα – ξερικά καλαμπόκια έχουν ήδη αρχίσει να αλωνίζονται. Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των παραγωγών η φετινή ποιότητα φαίνεται πως είναι ικανοποιητική. Ωστόσο, οι τιμές για ακόμη μια χρονιά δημιουργούν τρομακτική πίεση στους καλαμποκοπαραγωγούς, που δεν ελπίζουν ότι θα υπάρξει ούτε και φέτος κάποια ενίσχυση του εισοδήματός τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι πριν την έναρξη της συλλογής καλαμποκιού, η μέση τιμή πώλησής του από τα σιλό των Ενώσεων στη Θεσσαλία, κυμαίνονταν μεταξύ 18 και 19 λεπτών το κιλό. Όμως με το ξεκίνημα του αλωνίσματος των πρώτων καλαμποκιών εμφανίστηκε μια πτώση τιμών, που φτάνει μέχρι και τα τρία λεπτά το κιλό. Η χαμηλή ζήτηση αποδίδεται στις πληροφορίες που έρχονται από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με αυτές, υπάρχουν μεγάλες παραγωγές καλαμποκιού οι οποίες αναμένεται να διοχετευθούν και στην ελληνική αγορά. Η μαζική εισαγωγή ξένου και φθηνού καλαμποκιού, αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής του ντόπιου. Αυτό που θα βοηθήσει τους παραγωγούς είναι η πρωιμότητα των καλλιεργειών τους. Για παράδειγμα η Θεσσαλία αλωνίζει νωρίς το καλαμπόκι, τα περισσότερα αναμένεται να αλωνιστούν μέσα Σεπτέμβρη, πριν προλάβουν να βγούνε στην αγορά τα καλαμπόκια της Μακεδονίας και του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: