5 Αυγ 2009

Ψάχνουν δάνειο να πληρώσουν τον ΕΦΚ

Όταν έπαιρναν τα χρήματα από τους αγρότες, που αναγκάστηκαν να αγοράζουν ακριβότερα το πετρέλαιο κίνησης, ήξεραν ότι έπρεπε μετά να γίνει η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Που ξοδεύτηκαν τα χρήματα και τώρα προσπαθούν να πάρουν δάνειο για να τα επιστρέψουν; Μήπως η «κοινωνική» πολιτική του ΥπΑΑΤ στηρίζεται στα λεφτά των αγροτών και απλά κάνουν «εντυπώσεις»; Μαύρα χάλια.

Από στόμα σε στόμα, διέρρευσε η πληροφορία - γιατί μόνο σε αυτές βασίζονται προς το παρόν οι αγρότες και όχι σε επίσημες ανακοινώσεις - πως η επιστροφή του ΕΦΚ θα καταβληθεί στις 10 Αυγούστου και ένα χαμόγελο αισιοδοξίας «έσκασε» στα χείλη των αγροτών. Βέβαια, πρέπει να είναι η τέταρτη αναβολή που «παίρνει» το θέμα, καθώς ο Μάιος έγινε Ιούνιος, ο Ιούνιος έγινε Ιούλιος και τώρα έγινε Αύγουστος.

Για να «θολώσει» τα νερά ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα έριξε στο «σύστημα» και τα λάθη που έκαναν οι «υπηρεσιακοί» παράγοντες. Μάλιστα για να δείξει ότι είναι «αυστηρός», διέρρευσε ότι ανακλήθηκαν και κάποιες άδειες υπαλλήλων του Οργανισμού, έτσι ώστε «το συντομότερο δυνατόν να βρεθεί λύση και να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται κυρίως οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Η ουσία όμως του προβλήματος δεν είναι στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στα λάθη του, αλλά στο Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, αφού από εκεί θα φύγουν τα χρήματα για να δοθούν στους δικαιούχους. Επόμενο βήμα, ήταν η επικοινωνία μας με το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, μιας και πρόκειται για Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) μεταξύ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών & Οικονομίας. Το «απόσταγμα» των επικοινωνιών μας με το Υπουργείο, είναι πως η απόφαση βρίσκεται στο γραφείο του Υφυπουργού κ. Αντώνη Μπέζα, έχει ημερομηνία 30 Ιουλίου 2009, αλλά προς το παρόν είναι ανυπόγραφη !!! Ο Υφυπουργός Οικονομίας απουσίαζε τις προηγούμενες ημέρες και επέστρεψε την Τρίτη (4/8) το βράδυ. Διαδικαστικά τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ «στενά», αφού μετά την υπογραφή της ΚΥΑ θα πρέπει να ακολουθήσει η δημοσίευση στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα διαδικασίας, αλλά και ουσίας. Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα από όσο φαίνονται, αφού - σύμφωνα με πληροφορίες μας μέσα από το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών - τα ταμεία του κράτους είναι κάτι παραπάνω από μείον και δεν υπάρχουν χρήματα. Οι ίδιοι παράγοντες μας αναφέρουν ότι μέχρι τις 15 Αυγούστου δεν μπορεί να γίνει τίποτα, δηλαδή δεν μπορεί να καταβληθεί ούτε ένα ευρώ.Αυτό βέβαια σημαίνει - αν επαληθευτούν οι πληροφορίες μας - πως μέχρι τότε οι αγρότες δεν πρόκειται να δουν το «χρώμα του χρήματος».

Μήπως για τον ίδιο λόγο, έλλειψη ρευστότητας, δεν υπογράφουν στο υπουργείο Οικονομικών και για την απόσταξη των 20.000 τόνων κρασιού που ζητάνε οι αμπελουργοί και «συμφωνεί» το ΥπΑΑΤ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: