15 Ιουλ 2009

Το βράδυ φτηνό πότισμα

Αλλαγές τιμολογίων προβλέπει ο νέος σχεδιασμός της ΔΕΗ, η μελέτη του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Η ΔΕΗ προσανατολίζεται από το 2010 στο αγροτικό τιμολόγιο να συνδέσει τη χαμηλή τιμή της κιλοβατώρας με την υποχρεωτική άρδευση κατά τις νυχτερινές ώρες όπου δεν παρατηρείται αιχμή.

Για τις αλλαγές στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ, σε συνεργασία με την εταιρεία KANTOR, μελέτη, η οποία προωθείται στην κυβέρνηση για να πάρει την τελική απόφαση.
Στο αγροτικό τιμολόγιο (40,4 ευρώ η μεγαβατώρα στη μέση τάση και 47,3 ευρώ η μεγαβατώρα στη χαμηλή τάση) η συγκεκριμένη μελέτη εκτιμά ότι έχει χαμηλή τιμή και πως δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής ρεύματος, συνεπώς η ΔΕΗ θα πρέπει να υπερδιπλασιάσει τα τιμολόγιά της, προκειμένου να μην κατηγορηθεί η Ελλάδα από την ΕΕ για έμμεση επιδότηση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα. Επειδή όμως καμιά κυβέρνηση δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο, εξετάζει διάφορες άλλες μεθόδους, όπως για παράδειγμα το να συνδέσει τη χαμηλή τιμή της κιλοβατώρας με την υποχρεωτική άρδευση κατά τις νυχτερινές ώρες όπου δεν παρατηρείται αιχμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: