2 Ιουν 2009

Γάλα και φαινόμενο του θερμοκηπίου


Για κάθε λίτρο γάλακτος που παράγεται στη Νέα Ζηλανδία, εκπέμπονται περίπου 1000 γραμμάρια αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου -κατά κύριο λόγο μεθάνιο από τις αγελάδες- σύμφωνα με έρευνα του γαλακτοπαραγωγικού συνεταιρισμού Fonterra.
Οι συνολικά 11.000 γαλακτοπαραγωγοί-μέτοχοι της Fonterra, του μεγαλύτερου εξαγωγέα γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο, παρήγαγαν το περασμένο έτος περίπου 14 δισεκατομμύρια λίτρα γάλακτος.
Βάσει της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε διάστημα 18 μηνών για τον υπολογισμό των εκπεμπόμενων ρύπων, υπολογίστηκε ότι περίπου 940 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα -ο οποίος κατηγορείται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου- εκλύονται κατά την παραγωγή ενός λίτρου γάλακτος.
Η μεγαλύτερη ποσότητα εκλύεται από τις κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ οι μονάδες επεξεργασίας και παρασκευής ευθύνονται μόλις για το 10% των συνολικών εκπομπών ρύπων. Όπως αποκάλυψε η έρευνα, από την ποσότητα αερίων που εκπέμπουν οι κτηνοτροφικές μονάδες, το 59% των αερίων είναι μεθάνιο που εκλύεται από τις αγελάδες, το 17% καθαρό διοξείδιο του άνθρακα και το 24% νιτρώδες οξείδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: