1 Ιουν 2009

Υπογραφή ΚΥΑ για ΠΣΕΑ πρώτου τριμήνου του 2008


Μετά το ΥπΑΑΤ, έβαλε την υπογραφή του και το υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά τη χορήγηση ενισχύσεων ΠΣΕΑ για το πρώτο τρίμηνο (Ιανουάριος - Μάρτιος) του 2008. Η έγκριση από την Κομισιόν ήρθε στις 11 Μαΐου του 2009 και αφορά κυρίως τις μεγάλες καταστροφές από παγετό των πορτοκαλιών της Δυτικής Ελλάδας.


Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, οπότε αμέσως μετά θα αρχίσουν να κοινοποιούνται οι πληρωμές στους δικαιούχους παραγωγούς. Το πακέτο των ενισχύσεων θα αφορά ποσό περίπου 80 εκατ. ευρώ.
Δεν αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην καταβολή των συγκεκριμένων ενισχύσεων, αφού οι παραγωγοί έχουν υποβάλλει τις αιτήσεις ζημιάς στον ΕΛΓΑ, από 11 Αυγούστου μέχρι 9 Σεπτεμβρίου του 2008.
Αντίθετα υπάρχουν καθυστερήσεις στα ΠΣΕΑ που αφορούν το 2006 και τον 2007. Τα προγράμματα ενισχύσεων αυτών των ετών καθυστερούν επειδή έχει αλλάξει ο Κανονισμός Ενισχύσεων ΠΣΕΑ από τον ΕΛΓΑ. Αποτέλεσμα να αργήσουν να πάρουν έγκριση από την Κομισιόν και να πάνε «πίσω» χρονικά. Επίσης με τις αλλαγές αυτές γίνεται και πιο δύσκολη η έγκριση των ΠΣΕΑ από τους υπεύθυνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πάντως οι Έλληνες παραγωγοί που παθαίνουν ζημιές, οι οποίες οφείλονται σε θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, προτιμούν να ενταχθούν στις κατ΄ εξαίρεση αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ παρά να περιμένουν τις ενισχύσεις από τα ΠΣΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: