23 Απρ 2009

Σκάνδαλο με Αγροτικό Κανάλι


Σοβαρά ερωτήματα για το καθεστώς και τις συνθήκες λειτουργίας του «Αγροτικό Κανάλι» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θέτει με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Σωτ. Χατζηγάκη ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατούλης.


ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΘΕΜΑ: Ο τηλεοπτικός σταθμός του υπουργείου Κύριε Υπουργέ, Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι ίσως το μοναδικό υπουργείοστην Ευρώπη το οποίο διαθέτει τον δικό του υπερσύγχρονο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό με στούντιο, το λεγόμενο «Αγροτικό Κανάλι». Με έδρα τη Λυκόβρυση Αττικής και υπεύθυνο τον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Αγροτικών Προϊόντων το «Αγροτικό Κανάλι» είναι στελεχωμένο με όλο το απαραίτητο προσωπικό, ήτοι εβδομήντα περίπου δημοσιογράφους, μοντέρ, ακόμη και μακιγιέρ. Ωστόσο ο ρόλος και η λειτουργία του συγκεκριμένου σταθμού παραμένει ένα μυστήριο. Ο σταθμός δεν εκπέμπει τα προγράμματά του, εφόσον δεν διαθέτει ούτε πομπό ούτε δέκτη. Αντίθετα μαγνητοσκοπεί τα εν λόγω προγράμματα χρησιμοποιώντας παρουσιαστές δημοσιογράφους και ρεπόρτερ και εν συνεχεία τα διαθέτει δωρεάν σε περιφερειακά κυρίως κανάλια. Αυτά τα προβάλλουν για να κερδίσουν με τη σειρά τους διαφημίσεις γεωργικών προϊόντων, αγροτικών φυτοφαρμάκων, αυτοκινήτων και ούτω καθεξής. Το πρώτο περίεργο είναι ότι τα έσοδα από τις διαφημίσεις αυτές δεν τα εισπράττει το υπουργείο που παράγει τα προγράμματα για τους αγρότες αλλά οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Το επίσης περίεργο με το κανάλι του υπουργείου σας είναι ότι λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια, παράγει περί τις εκατόν πενήντα ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές ετησίως και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες όσον αφορά τον προϋπολογισμό του.
Εν τω μεταξύ πολλοί εκ των δημοσιογράφων που απασχολούνται στο «Αγροτικό Κανάλι» καλύπτουν παράλληλα και τα θέματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κάτι που αποτελεί ασυμβίβαστο σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ και τη δημοσιογραφική της δεοντολογία.
Επειδή η λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού του υπουργείου σας εγείρει πολλαπλές και εύλογες απορίες.
Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
Ποιος είναι ο υπεύθυνος και ποιοι παίρνουν τις αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία του συγκεκριμένου σταθμού; Υπάρχουν σχετικές συμβάσεις απασχόλησης για αυτούς τους υπευθύνους, ποιοι είναι οι όροι αυτών καθώς και τα ποσά της αμοιβής τους; Παρακαλώ να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα. Ποιος είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός για τη λειτουργία του σταθμού; Πόσοι δημοσιογράφοι ακριβώς εργάζονται στο εν λόγω κανάλι; Τι συμβάσεις έχουν υπογράψει, ποιοι είναι οι όροι αυτών και ποιες οι αμοιβές τους; Παρακαλώ να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα. Υπάρχουν προσφορές από ιδιώτες; Ποιοι είναι αυτοί και πως ακριβώς γίνεται η χρηματοδότηση; Παρακαλώ να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: