10 Απρ 2009

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει σοβαρά και το ροδάκινο


Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει πλήξει σοβαρά και τον κλάδο της παραγωγής κομπόστας ροδάκινου. Έτσι τα αποθέματα κομπόστας είναι εξαιρετικά υψηλά σε όλες τις παραγωγούς χώρες. Το ίδιο συμβαίνει και στα αποθέματα χυμού ροδακίνου, ιδίως στην μεγαλύτερη παραγωγό χώρα που είναι η Χιλή. Αυτή η διαπίστωση κυριάρχησε στο 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ροδακίνου που έγινε στο Shepparton της Αυστραλίας. Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχε η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), ενώ στις εργασίες του Συνεδρίου έλαβαν μέρος οι κυριότερες χώρες που παράγουν ροδάκινο όπως οι ΗΠΑ, Ισπανία, Χιλή, Ν. Αφρική, Αυστραλία και Αργεντινή. Η νέα μεγάλη παραγωγός χώρα του κλάδου, η Κίνα, έστειλε τις θέσεις της εγγράφως.

Τα βασικά συμπεράσματα του Συνεδρίου ήταν: Η παραγωγή κομπόστας ροδακίνου (αλλά και άλλων φρούτων) της Λ. Αμερικής (κυρίως Χιλή και Αργεντινή) αγγίζει πλέον τους 500.000 τόνους. Αντίθετα η παραγωγή της Αυστραλίας είναι σε υποχώρηση ενώ σταθερότητα διακρίνει την παραγωγή της Ν. Αφρικής.
Εξ’ άλλου άξια παρατήρησης είναι η προσπάθεια που γίνεται στην Βραζιλία, πλέον η παραγωγή ξεπερνά τους 50.000 τόνους. Για το Βόρειο Ημισφαίριο εκτιμάται ότι αναμένονται στην Ελλάδα και την Ισπανία κανονική παραγωγή, όπως και στις ΗΠΑ. Η Κινέζικη παραγωγή πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ αφού το 2008 παρήχθησαν 14.580.000 χαρτοκιβώτια, παραγωγή που είναι στα ίδια επίπεδα με εκείνη των ΗΠΑ και της χώρας μας. Διαπιστώθηκε εξ’ άλλου ότι την χρονιά που μας πέρασε, η τιμή του συμπυρήνου ροδακίνου στην Ελλάδα ήταν η δεύτερη υψηλότερη στον κόσμο μετά από εκείνη της Ισπανίας. Την χώρα μας εκπροσώπησαν ο κ. Κων. Αποστόλου Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. και οι Διευθυντές των συνεταιριστικών βιομηχανιών VENUS και ΑΛΜΜΕ κ.κ. Στ. Θεοδουλίδης και Χρ. Γιαννακάκης. Επίσης συμμετείχαν, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος και Γεν. Διευθυντής της VENUS κ. Αντ. Μαρκοβίτης, ο κ. Πρ. Παυλίδης της Π. ΠΑΥΛΙΔΗΣ Α.Ε., ο Πρόεδρος της ΑΛΜΜΕ κ. Κων. Παπαγιαννόπουλος, της VENUS κ. Θεολ. Καραίνδρος καθώς και αγρότες - μέλη της VENUS και της ΑΛΜΜΕ. Την Πολιτεία εκπροσώπησε ο κ. Μ. Σουλτανόπουλος, Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας μας στην Canberra. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε εργοστάσια μεταποίησης, κέντρα διανομής, ψυγεία και οπωρώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: