28 Ιαν 2009

«Επικοινωνιακά» δεν λύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες


«Ασφαλισμένοι, θεωρούνται τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν την κυριότητα ή εκμετάλλευση γεωργικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα», λέει ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικού τομέα του ΕΛΓΑ, Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας Αριθ। 15711 /30.9.98 (ΦΕΚ. 1079 /Β΄/14.10.98). Αυτό σημαίνει ότι η «επικοινωνιακή» εκστρατεία για να ενισχυθούν από το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ κυρίως οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με σκοπό να μεγαλώσουν τα ποσά, δεν θα μπορεί να συμβεί, γιατί θα έχουν δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν οι υπόλοιποι. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρώτα πρέπει να αλλάξει ο Κανονισμός. Για αυτό και το υπουργείο δεν μπορεί επίσημα να βγάλει κάποια ανακοίνωση, στην οποία θα διαχωρίζει τις ενισχύσεις σε αγρότες που είναι κατά κύριο επάγγελμα και σε άλλους που δεν είναι.

Επίσης δεν μπορεί να δώσει ενισχύσεις ο ΕΛΓΑ σε καλαμπόκι και σιτάρι, αφού δεν έχουν δηλωθεί οι ζημιές στην παραγωγή। Ακόμη οι ιδιοκτήτες θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και οι κτηνοτρόφοι, που με αίτημά τους έχουν εξαιρεθεί από την καταβολή εισφορών στον ΕΛΓΑ, δεν μπορούν να εισπράξουν ούτε αυτοί τις ενισχύσεις του «πακέτου». Τέλος ο ΕΛΓΑ πρέπει να κάνει εξατομίκευση των ζημιών ανά παραγωγό για να δώσει τα χρήματα, αλλα τα χωράφια έχουν θεριστεί και δεν μπορεί να καταμετρηθούν οι ζημιές, εκτός αν αποφασίσει να δοθούν κατ΄ εξαίρεση. Αλλά ποιος θα δεχτεί να βάλει την υπογραφή του σε χορήγηση χρημάτων στον αέρα και χωρίς σύννομες διαδικασίες, γνωρίζοντας ότι όσοι δεν εισπράξουν θα έχουν κάθε νομικό δικαίωμα να ζητήσουν τη βοήθεια της δικαιοσύνης; Όσο για την επαναδραστηριοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής (ΕΣΑΠ), που ο ίδιος ο κ. Χατζηγάκης είχε ιδρύσει προ 16ετίας «είναι μια αποτυχημένη συνταγή, αφού έγινε και κανένα θετικό δεν έφερε», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Βάγιος Γκανής, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής αγροτών. Είχαμε γράψει πολλές φορές στον ΑγροΤύπο να φοβούνται οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ τους εκάστοτε επικοινωνιολόγους που χρησιμοποιούν, γιατί μπορεί να τους οδηγήσουν σε σοβαρά πολιτικά σφάλματα. Τώρα προσπαθούν να τα μαζέψουν. Τότε δεν μας άκουσαν τώρα θα το πληρώσουν.
Συζητήσεις θα έχει τη Δευτέρα (26/1) το απόγευμα το πανελλαδικό συντονιστικό όργανο των αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει ούτε ένα ευρώ πάνω από τα 500 εκατ. του πακέτου. Την Κυριακή (27/1), ο κ. Χατζηγάκης, μετά την ολιγόλεπτη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αγροτών από έξι μπλόκα (Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Προμαχώνα, Τεμπών, Μικροθήβες) τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει παζάρια δεν δίνει ούτε ευρώ παραπάνω, ενώ αναφερόμενος στα ποσά της στρεμματικής ενίσχυσης, διευκρινίζοντας ότι θα ανακοινωθεί στο συντονιστικό όργανο ο τρόπος καταβολής των χρημάτων, καθώς και το ακριβές ποσόν που θα δοθεί ανά αγροτικό προϊόν. Από την πλευρά τους οι αγρότες ανακοίνωσαν ότι «το πακέτο μέτρων στήριξης δεν εξειδικεύτηκε ανά καλλιέργεια παραμένουμε στον αγώνα ζητάμε τα κονδύλια να κατευθυνθούν στους πραγματικούς αγρότες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: