28 Ιαν 2009

Χωρίς αποτέλεσμα αλλά με «πατρική» στοργή η συνάντηση Θεσσαλών με Χατζηγάκη

Λύσεις εδώ και τώρα ζητάνε οι αγρότες, κυβερνητικές υποσχέσεις ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το πακέτο των μέτρων ενίσχυσής τους। Η κυβέρνηση είναι ένας καλός πατέρας που θέλει να μοιράσει σε όλα τα παιδιά του ισόποσα τη βοήθεια έτσι ώστε να μην υπάρξει παράπονο σε κανένα. Αυτά δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σωτήρης Χατζηγάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους των αγροτών από τα μπλόκα στα Τέμπη και τις Μικροθήβες την Τετάρτη (21/1), που κράτησε πάνω από 3 ώρες. Τόσο πριν όσο και μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηγάκης δεσμεύτηκε για άμεση λύση των «πιεστικών προβλημάτων» που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, μέσα όμως στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και της κοινοτικής νομοθεσίας.

Θα βοηθήσουμε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είπε ο υπουργός, αλλά και αυτοί πρέπει να «ρίξουν νερό στο κρασί τους» γιατί υπάρχει στενότητα του προϋπολογισμού και περιορισμοί από την ΕΕ। Έκανε μάλιστα λόγο για μέτρα που θα αφορούν τον τομέα του ελαιολάδου - βρώσιμης ελιάς, του βάμβακος, των δημητριακών, καθώς και το πρόβλημα της ακαρπίας για την οποία πέρασε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, ενώ μίλησε και για πάγωμα χρεών για ένα έτος.Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των αγροτών είναι αγανακτισμένοι και οργισμένοι, τώρα ζητάνε να συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομίας και τον Πρωθυπουργό και δήλωσαν ότι «ο αγώνας συνεχίζεται και η συνάντηση με τον κ. Χατζηγάκη ήταν αδιέξοδη».
Οι αγρότες ζητάνε άμεση επίλυση των προβλημάτων, με ενισχύσεις στα δημητριακά στο καλαμπόκι και στο βαμβάκι. Θέλουν να μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους χρήματα τώρα και θέλουν να υπάρχει προοπτική στο επάγγελμά τους για να μείνουν στα χωριά τους. «Αν ο πρωθυπουργός πει ότι είπε ο υπουργός κ. Χατζηγάκης τότε θα έχουμε απόκριες στα μπλόκα», δήλωσε από τη πλευρά του ο Κοκκινούλης.
Από τη πλευρά του το Μαξίμου θέλει από τη μια να εκτονωθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά από την άλλη μελετά σοβαρά και την πιθανότητα να βοηθήσει οικονομικά τους αγρότες αυτή τη περίοδο. Μετά το «φιάσκο» με τα 28 δισ. ευρώ που δόθηκαν στις τράπεζες, αλλά δεν πέρασαν στην αγορά αντιθέτως έμειναν στις τσέπες των τραπεζιτών(!) γνωρίζει ότι αν πάρουν χρήματα τώρα οι αγρότες αυτά θα περάσουν άμεσα τους επόμενους μήνες στην αγορά και θα δημιουργηθεί «κλίμα» ευνοϊκό για τις δημοσκοπήσεις.
Πάντως την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προσπάθειες των εκπροσώπων των αγροτών για τη δημιουργία Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου, που θα επικοινωνεί με τον υπουργό και θα αναλάβει να αξιολογήσει όλα τα ενδιάμεσα στοιχεία που θα προκύψουν και ουσιαστικά θα είναι αυτό το οποίο θα συντονίζει τις επόμενες κινήσεις των αγροτών σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: